Arbetsminister Hanne Bjurstrøm har stoppat strejken som Kommunals norska motsvarighet Fagforbundet drivit. De medlemmar som hittills har tagits ut i strejk har funnits på privata sjukhem. Ett område som det är svårt att strejka på eftersom man måste ha kvar en bemanning som inte äventyrar patienternas liv och hälsa.
  När strejken stoppades på onsdagskvällen var det 173 personer som strejkade på 13 sjukhem. Något som arbetsgivarorganisationen NHO Service tyckte var för många. Deras ordförande har hävdat att strejken blivit farlig för patienternas hälsa och har velat avbryta den och få hjälp att komma överens.

Om två arbetsmarknadsparter inte kan enas i Norge finns möjligheten att frivilligt låta en tredje part avsluta förhandlingen. Det gick Fagforbundet inte med på eftersom de tyckte att parterna skulle komma överens själva.
  I dag torsdag var det tänkt att förbundet skulle få mer tyngd i strejken genom att drygt 1500 personer på andra yrkesområden skulle gå ut i sympatistrejk. Så blev det inte.
  I går kväll tog regeringen genom arbetsministern Hanne Bjurstrøm beslutet att avbryta strejken och tvinga parterna att gå med på att förhandlingen lämnas över till tredje part. Det utrymmet har hon enligt lagen bara just när en strejk äventyrar människors liv och hälsa.

Fagforbundets förhandlingschef Kejllfrid Blakstad tycker att det hade varit viktigt att fortsätta strejken.
  – Det är inte Fagforbundet som riskerar liv och hälsa, utan NHO Service och det privata, kommersiella ägarna av sjukhemmen. Bemanningen på de här sjukhemmen är så låg att det är vanskligt att ta ut medlemmar i en laglig strejk utan att det är fara för liv och hälsa, säger hon till Fagbladet.
  Strejken har haft stort stöd från majoriteten av fackförbunden i Norge. Kjellfrid Blakstad tycker att den var viktig för att kräva bättre pensions- och lönevillkor för privatanställda.
  – Våra medlemmar kräver inte mer än anställda i offentliga sjukhem har, säger hon.