Ängelholm är en av de kommuner i Sverige som ligger lägre än rikssnittet för utbildad personal inom äldreomsorgen. Det ska det bli ändring på nu. Från och med hösten satsar man på att få fler att utbilda sig med hjälp av pengar från omvårdnadslyftet.
  – Man kommer att kunna gå ifrån på arbetstid för att gå kurser gratis och vi har fått extra pengar från kommunfullmäktige för att betala vikariekostnaderna, säger Mona Ringh som är kvalitetsutvecklare på socialförvaltningen.

Intresset för kurserna har varit stort. Höstens 54 platser är fulla och redan finns ett tiotal anmälningar till kurser som startar i vår. Förutom att höstens och vårens kurser är gratis så får den som sedan väljer att studera vidare till undersköterska på distans full lön under praktiken. De nya kunskaperna ska också ge en extra löneförhöjning vid nästa löneförhandling. Satsningen görs trots att socialnämnden i Ängelholm gör minusresultat.
  – Vi tycker att det här är viktigt. Det är ett arbetsamt område med många multisjuka äldre och mycket demens. Personalen behöver redskapen för att klara av sitt arbete och vi vill upp på rankingen, säger Mona Ringh.

En av dem som ska gå kurserna är Diana Andersson Jacobi. Hon har arbetat i sex år inom äldreomsorgen. I våras validerades hennes kunskaper inom vårdområdet och kurserna blir en naturlig fortsättning.
  – Jag klarar mig bra på jobbet redan nu, men det märks att de kollegor som är utbildade snabbare kan diagnostisera sjukdomar och vet mer om mediciners biverkningar till exempel.
  Redan nu har hon bestämt sig för att fortsätta läsa på distans i vår för att få en hel undersköterskeutbildning.
  – Det här är ett intressant område och jag vill gärna lära mig mer, säger Diana Andersson Jacobi.

Ängelholms kurser

• Vård- och omvårdnadsprogrammet omfattar 1 350 poäng.
Många har fått sina vårdkunskaper validerade, det motsvarar 300-350 poäng.
• 200 poäng ger tillsammans gratiskurserna Äldres hälsa och livskvalité samt Social omsorg 2.
• Resterande 800-850 poäng läses på distans i egen takt med gratis kurslitteratur och fullt betald praktik.