På psykiatriboendet finns 16 anställda, samtliga kommunalare, som nu riskerar att bli omplacerade. Arbetsgivaren har redan annonserat ut tjänsterna internt och personalen tvingas söka sina gamla jobb på nytt.

Bakgrunden är att personalen har ätit luncher på boendet utan att de skrivit upp och anmält måltidsavdrag. Alla har medgett att de har ätit lunch även om det är oklart hur ofta det har hänt. När det gäller frukost och middag har de anställda alltid anmält måltidsavdrag.
  – Vi för en dialog med medlemmarna och med arbetsgivaren och jobbar för att de ska ha kvar sina tjänster inom Varbergs kommun. Som anställd har man både rättigheter och skyldigheter och det är allt jag vill kommentera, säger Lena Johansson, sektionsordförande för Kommunal i Varberg.

Göran Gunnarsson, som är verksamhetschef för boendet, säger att arbetsgivaren och Kommunal har en överenskommelse:
  – Vi har gjort en deal med facket om att sköta det här snyggt och att göra processen så kort som möjligt. Alla kommer att ha kvar sina anställningar, men får nu erbjudande om att placeras någon annanstans. Det här har skett helt i samråd med Kommunal som är med och stöttar sina medlemmar, säger han.
  Troligtvis kommer några av de 16 personerna trots allt att bli kvar på sin ursprungliga arbetsplats.
  – Det är en tråkig historia eftersom tilliten är naggad i kanten. Det slår ju mot själva gruppbostaden, mot brukarna och de anhöriga som blir oroliga, säger Göran Gunnarsson.