Sofia Eriksson, ordförande i Kommunal Norrbotten.

Med Kommunals officiella kakburk under armen gör Sofia Eriksson arbetsplatsbesök runt om i det vidsträckta länet. En gång i månaden träffar hon en utvald person och ställer frågor om yrket, lönen, arbetstiderna, arbetsmiljön och chefen. Och hur det är att vara medlem i Kommunal.
  – Jag vill uppmärksamma hur våra medlemmar har det på jobbet. Är det några som är vardagshjältar så är det dom, säger Sofia Eriksson, ordförande sedan i augusti 2010.
  Mycket av det som Kommunals medlemmar gör sker i det tysta. Det är alltför sällan som de syns i offentligheten, anser hon.
  – Men på vår egen hemsida kan vi ge dem plats. Där kan vi visa Kommunals bredd, vi organiserar 230 olika yrken, berättar Sofia Eriksson, när vi träffas i sommarstiltjen.
  Utanför Kommunals trevåningshus i Luleå glittrar vattnet vid Södra hamnen. Det är den första riktiga sommardagen och snart ska vi göra ett arbetsplatsbesök på badhuset i Luleå.

Sofia Eriksson, ordförande i Kommunal Norrbotten.Sofia Eriksson.

Fram till i juli har Sofia Eriksson gjort  35 besök och 16 av dem har blivit miniporträtt i serien Working class heroes. Sofia intervjuar och datasamordnaren Malin Holmqvist skriver och fotograferar.
  Än så länge har Sofia själv fått spåra de flesta av sina hjältar. I takt med att serien blir mer känd hoppas hon på att tips om tänkbara personer ska komma från medlemmarna.
  – För min egen del är det viktigt att komma ut på arbetsplatserna. Jag får höra vilka frågor som är heta och vad man diskuterar.
  Sommaren 2012 är de delade turerna ett av de största diskussionsämnena. Få arbetstagare ser någon som helst vits med dem. Möjligen hundägare som kan ta en långpromenad mitt på dagen, förklarar Sofia, som haft hund i större delen av sitt liv.
  Ett utbrett missnöje finns det också med att de nya lönerna och de retroaktiva pengarna inte kommer förrän fram i oktober-november. Förhoppningarna om en extra slant till semestern grusades  i 13 av de 14 kommunerna i Norrbotten.
  Arbetsplatsbesöken hos vardagshjältarna får inte ta längre än en halvtimme. De ska kunna genomföras under en lite längre paus under  arbetsdagen eller när hjälten ställer upp på sin fritid. Och  hittills har det inte stött på patrull. De allra flesta som blivit tillfrågade om de vill vara med har också sagt ja.
  – Men en ung och nyanställd kille kände sig för blyg för att vara med på bild. Det kan jag förstå, jag får väl återkomma senare.
  Idén till artikelserien växte fram när Sofia Eriksson var ny som vice ordförande för Kommunal Norrbotten. Hon slogs av hur lite medlemmarna syns i media och den allmänna debatten.
  – Detta trots att vi är de verkliga samhällsbärarna, som vi brukar säga. Det är vi som kör buss, ser till att dricksvattnet är rent och tar hand om gamla och funktionshindrade.

Sofia Eriksson, ordförande i Kommunal Norrbotten.Med kakburken i hand gör Sofia Eriksson arbetsplatsbesök hos medlemmarna. 

Opinionsbildningen är en viktig del av ordförandejobbet. Kommunal i Norrbotten har gjort egna rapporter om  hur det till exempel  går med omvandlingen av deltider till heltider och presenterat resultaten för media.
  Sofia Eriksson har fått lite medieträning och inför intervjun med Kommunalarbetarens utsända bad hon om skriftliga frågor i förväg. Noggrannt bockar hon av att hon får med det hon vill ha sagt.
  – Mycket har jag fått lära mig den hårda vägen. Numera vet jag att journalister vill ha svar på en gång, samma eftermiddag. Jag försöker verkligen stå till tjänst, också med att lyfta fram medlemmar som är direkt berörda av det som är aktuellt.
  Bilden i tidningar, radio och TV är betydelsefull för hur Kommunal förmår att locka nya medlemmar. Och de nya behövs, för Kommunal i Norrbotten krymper och har nu drygt 19 300 medlemmar. De som går i pension är fler än de nya.
  – Tidigare uppmanade föräldrarna sina ungdomar att gå med i facket. När man började jobba hörde det till, berättar Sofia Eriksson.

Arbetsmarknaden har också förändrats. Många går länge på vikariat och då är det inte lika självklart att gå med i facket.  Det är också fråga om att ha råd med med avgiften.
  Men Sofia tycker inte att unga männi­skor är ointresserade av facklig verksamhet. Men det gäller att tala om rätt saker, som  förhållandena på arbetsplatsen, lönen och andra ersättningar. Är man ute i skolor, på festivaler och alla andra ställen där ungdomar rör sig, går det  också att få kontakt.
  – Jag vet, jag har varit ungdomsansvarig inom Kommunal. För studerandemedlemmar  är det dessutom gratis att gå med och de får olika förmåner, som försäkringar.

Sofia Eriksson, ordförande i Kommunal Norrbotten.Tröjan har Sofia själv låtit trycka upp.

Kommunal måste också arbeta med att förnya sitt eget arbete och förändra strukturer, tycker Sofia. Fler personer borde vara engagerade och inte ha så många uppdrag var.
  – I genomsnitt har en företroendevald sju uppdrag. Det är för mycket, säger Sofia, som valt bort att vara sektionsordförande när hon blev ordförande i Kommunal i Norrbotten.
  För drygt två år sedan fick hon frågan om hon kunde tänka sig att bli ordförande i Kommunal i Norrbotten. Företrädaren Tobias Baudin skulle till Stockholm och gå vidare i den fackliga karriären, som för övrigt redan lett till LO-toppen.
  Först var hon tveksam,  men efter fler och fler uppmaningar från medlemmar runt om i länet sade hon ja. Och det är inget hon ångrat, uppdraget som avdelningsordförande är varierande och stundtals tufft. Men samtidigt utvecklande och det överväger det svåra. Hon får bra utbildning och varje dag händer det något nytt.

Uppdraget som ordförande tar ungefär en halvtid, resten av tiden använder Sofia i andra fackliga sammanhang. Minst en gång i månaden åker hon till Stockholm och förbundskontoret på Hagagatan.
Men förtroendeuppdragen är inget man blir rik på, som man kanske kan tro.
  – Nej, principen i förtroendemannalagen är att man varken ska vinna eller förlora ekonomiskt på fackliga uppdrag. Jag behåller min lön som personlig assistent.
  Tiden har runnit iväg och vi måste börja fara till badhuset. Där sitter maskinisten Karl-Göran Eksholm skönt tillbakalutad på en bänk i sommarvärmen. Han tar tacksamt emot Sofias kakburk och låter den andra presenten hänga på armen. Det är för varmt för den svarta munkjackan med  den vita texten ”Working class hero is something to be” på ryggen.

ID. Sofia Eriksson

Namn: Sofia Eriksson.
Ålder: 34 år.
Yrke: Personlig assistent i Luleå kommun. Företroendevald som ordförande för Kommunal i Norrbotten.
Familj: Sambo Daniel Avergren, som jobbar på Infranord, före detta Banverket.
Bor: I ett hus i Måttsund, två mil söder om Luleå. Renovering pågår, Sofia målar med Falu rödfärg på alla lediga stunder.
Intressen: Djur, men senaste hunden dog i november 2011. Resor, har varit i nära 50 länder.
Bästa fackliga situationen: När enskilda medlemmar som blivit orättvist behandlade  får upprättelse, och till exempel  behålla jobbet.
Sämsta fackliga situationen:  När Sofia inte lyckats hjälpa enskilda trots att hon verkligen försökt. Men hon vill inte ge några exempel.
Förebild som facklig ledare: Plockar lite från flera olika personer, bland annat Annelie Nordström och Guy Ryder i ILO.
Bästa semesterminnet: Turer med den ruffade motorbåten i Luleå skärgård. Långresorna gjordes före de fackliga uppdragen.
Sämsta semesterminnet: En resa i Baltikum när det var iskallt och ösregnade, och Sofia bara hade sommarkläder med sig. Hemma i Luleå var det 30 grader varmt och sol.
Tidigare jobb: Innan Sofia Eriksson blev personlig assistent har hon arbetat på fiskefabrik i Norge och på Island, hotell i Vuollerim och i SSAB:s matsal i Luleå.  På djursjukhuset i Luleå har hon praktiserat.

Låten ”Working Class hero” är med på John Lennons första soloalbum från 1970.