Nermina Lukac, fritidsledare.Nermina Lukac.
Foto: André
de Loisted

– Det är en sak att åka på semester till Venedig, en annan sak när man har gjort en film, säger Nermina Lukac.
  Helt utan skådespelarerfarenhet fick hon huvudrollen som Raša i filmen ”Äta sova dö” av Gabriela Pichler. Till vardags arbetar Nermina som fritidsledare i skånska Kvidinge.

Filmens Raša har rötterna i Balkan, men lever tillsammans med sin pappa i ett litet samhälle i nordvästra Skåne. När fabriken på orten varslar blir Raša arbetslös och hamnar hos Arbetsförmedlingen och jobbcoachen. Samtidigt ska hon försörja sin pappa, vars kropp tagit stryk av för hårt arbete.
  – Det jag tror att människor gillar med filmen är att den skildrar det samhälle som finns idag samtidigt som det är en del av samhället som inte så ofta visas på film, säger Nermina Lukac.

Gabriela Pichler kallar Nermina för naturbegåvning och konstaterar att ”kameran älskade henne”. Publiken under filmfestivalen i Venedig verkar tycka detsamma. Nermina har hyllats och fått lovord för sin ”explosiva rolltolkning som doftar neorealism”.
  – ”Det här ska komma med, men gör det på ditt eget sätt” sade Gabriela under inspelningen så vi fick improvisera mycket. Min familj kom till Sverige 1992 så det där med att kämpa för ett jobb, för att lära sig svenska och för att klara sig i livet har jag ju sett under mina ungdomsår. På det viset känner jag igen mig i filmen, säger Nermina Lukac.
 
När publikpriset delades ut under filmfestivalen i Venedig som avslutades i helgen hade regissören Gabriela Pichler redan rest vidare till ytterligare en filmfestival i Toronto, så Nermina Lukac var den som fick ta emot priset.
  Filmen prisades för att det är en ”övertygande regidebut med ett bildspråk som uttrycker själsliga tillstånd.”
  I kommande nummer av KA (nr 16) kommer längre intervjuer med regissören Gabriela Pichler och Nermina Lukac.