SVAR: Att häckar blir kala eller glesa nedtill är inte ovanligt och beror ofta på att solljuset inte nått ner. En häck ska alltid vara bredare nedtill än upptill för att den ska bli riktigt fin. Vad som hänt med dina fem meter häck är svårt att svara på, men är resten av häcken fin och växer bra får man förutsätta att det inte är markproblem som är orsaken.
  Liguster tål normalt mycket hård beskärning, men det finns alltid risker med gamla plantor.
  Frågan är om det inte skulle vara mer lönsamt att byta ut den dåliga sträckan mot nya plantor och då köpa in buskexemplar av liguster för att få något rejälare. Ett bra resultat förutsätter förstås att man gör en ordentlig djupgrävning och jordförbättring. Vad ni än väljer, nedskärning eller nya plantor, släpp inte iväg plantorna för snabbt. Nu gäller formbeskärning, bredare nedtill och smalare upptill och att inte låta plantorna växa på höjden mer än någon decimeter per år för att häcken ska bli tät.
/Åke Kestner