Lisa Björck, Kommunal.Lisa Björck. Foto: Fredrik Sandin Carlson

Sent i höst drar Kommunal igång sin nya satsning på den privata arbetsmarknaden. Tre personer med glödande engagemang ska söka upp privata arbetsplatser med låg organisationsgrad för att träffa dem som arbetar där. Målet är att ta reda på vilka frågor som är viktiga där och vad Kommunal kan göra för att vara med och förändra till det bättre.
  – Vi pratar med alla, både medlemmar och ickemedlemmar. Långa samtal på över en timme där vi verkligen lyssnar, säger projektledaren Lisa Björck som tidigare arbetat på samma sätt inom Transport där man på åtta månader pratade med drygt 1500 personer.

Tanken är att träffa så många som möjligt av de anställda oavsett om man blir insläppt på arbetsplatsen eller inte.
  – Får man inte det så får vi hitta andra vägar. Man får vara uppfinningsrik. En av dem jag arbetade med på Transport körde folk till och från jobbet. Det blev många bra samtal på det viset.  Ibland kanske man gör hembesök. Folk blir imponerade av när facket kommer hem en lördag förmiddag för att höra vad de tycker.
  Hos Transport arbetade sju personer med projektet från början. På åtta månader lyckades de få 600 nya medlemmar att organisera sig. Majoriteten av dem kom från bemanningsbranschen och var under 30 år. Lisa Björk hoppas nå samma grupper med också med Kommunal. Hon tror att det är lättare att nå de grupperna när man arbetar på det här sättet.
  – Jag tycker inte att vi har ett annat val än att göra det här.

Inspirationen kommer från hur flera fackförbund arbetar i andra länder. När den amerikanska fackföreningen SEIU började arbeta på det här sättet fördubblade man antalet medlemmar på tio år. De som organiserades var till stor del immigranter från Sydamerika som knappt visste vad facket var innan de blev uppsökta. Samma problematik finns bland unga och korttidsanställda i Sverige.
  – Vi har inte gjort jobbet inom fackföreningsrörelsen tidigare. Vi har inte funnits för de här arbetstagarna på deras arbetsplatser. Nu ska vi ge dem möjligheten att engagera sig för bättre villkor. Människors engagemang är bättre argument än juridik.

I november är det dags för Kommunal att pröva vad metoden kan ge. Tanken att tre personer ska utbildas i den nya metoden för att sedan skickas ut i hetluften. En annons ligger ute på Kommunals hemsida och redan har ett femtiotal ansökningar kommit in en efter en sms-kampanj mot arbetsplatsombud.
  – Jag ska börja intervjua nästa vecka för att hitta rätt personer. Sen vill jag komma igång så fort som möjligt. Jag tycker inte om att vänta.