Kampanjen Köttfri måndag går ut på att minska klimatpåverkan genom att införa en köttfri dag i veckan. Kampanjen som spritt sig världen beskyddas av en rad organisationer, däribland Hälsofrämjandet och Världsnaturfonden.

 Agneta Hurkmans, köksbiträde.Agneta Hurkmans.
Foto: Sofie Björck

Köksbiträdet Agneta Hurkmans arbetar i Sofia skola som är en av de senaste av flera skolor som anslutit sig.  Hon märker ingen större skillnad i sitt arbete.
  –Vegetariskt har funnits som ett frivilligt alternativ sedan länge.  Jag har knappt lagt märke till att det är en vegetarisk dag i veckan. Men det är stor skillnad att jobba här nu jämfört med när jag började 1997. Nu är det så mycket specialmat att hålla reda på, ekologiskt, glutenfritt och så vidare.
  – Sen är det många fler elever. Och de äter mellis nere i matsalen nu istället för uppe i klassrummen som de gjorde förr. Det gör att vi knappt får någon rast. Det är också stressigare för barnen.

Johan Björklund som är köksmästare på Sofia skola berättar att den största skillnaden med en köttfri tisdag är kostnaden.
  – En vanlig dag är matkostnaden för alla barnen 7 000 kronor. När vi äter vegetariskt är den bara 4 000 kronor. Det är ingen som har klagat eller saknar kött.