Det är inget annat än en stor litteraturgärning när det lilla förlaget Lind & Co nu har satt klorna i Hans Falladas 700-sidorsbjässe till roman, försett den med en modern översättning, rejäla för- och efterord och snygg form.
  Boken handlar om den till synes obetydliga verkstadsarbetaren Otto Quangel som lever i Berlin under Andra världskriget. När familjens son dör vid fronten bestämmer sig Otto och hans fru Anna för att skriva små vykort med protester mot Hitler. Vykorten lägger de ut i trappuppgångar runtom i staden.

Gestapo får naturligtvis snabbt nys om saken och en enveten officer Escherich bestämmer sig för att till varje pris jaga upp den antinazistiska brevskrivaren. Redan på första sidan får vi veta att han kommer att lyckas, men det här är ändå en mycket spännande bok. Dels på det rent ytliga katt-mot-råtta-planet. Dels på ett djupt mänskligt plan. Om hur mycket mod den lilla människan kan mana fram även i de svåraste stunder, och hur betydelsefullt ett sånt mod kan vara.
  Boken är baserad på verkliga händelser.