– Vi kan inte ha några statarkontrakt. Man har ju besittningsrätt efter att ha bott i lägenheten. Så om man nu är berättigad enligt våra regler att få en lägenhet så får man också ett lägenhetskontrakt, säger Kommunals tredje vice ordförande Anders Bergström, som har ansvar för fastighetsfrågor.

Ett år efter att Tobias Baudin valdes till förste vice ordförande i Kommunal fick han genom Kommunals och Byggnads fastighetsbolag förstahandskontrakt på en nyrenoverad femrummare i centrala Stockholm, dit han flyttade med sin familj 2011.
  Fastigheten ägs av Polstjärnan, ett bolag som fackförbunden Kommunal och Byggnads äger gemensamt. Efter skriverier om ”fackets lägenheter” i mitten på 00-talet finns sedan 2010 en nedskriven policy på hur fördelningen och uthyrningen av lägenheter genom de fackliga uppdragen ska hanteras. I policyn finns inget särskilt skrivet om vad som händer när personen som fått lägenheten lämnar sitt uppdrag.
  Innebär det här att man kan få ett hyreskontrakt av Polstjärnan via sitt uppdrag i Kommunal, och sedan lämna uppdraget kort tid därefter och ändå få ha kvar sin lägenhet?
  – Vi kräver ingen tillitsförklaring av folk som vi anställer eller ger lägenheter till. Är det så att man har fått en lägenhet, enligt vår lägenhetspolicy, då har man också fått ett eget kontrakt, säger Anders Bergström.
  Så även om man lämnar uppdraget får man behålla sin lägenhet?
  – Ja det fins ingen annan möjlighet på svensk bostadsmarknad,
  Finns det ingen anledning att beröra den här typen av situationer i Kommunals lägenhetspolicy?
  – Nej det tycker jag absolut inte att det gör. Utan är det så att man får ett jobb här, antingen ett förtroendeuppdrag i ledningen eller om man anställs som ombudsman eller som chef så får man den lägenheten med ett kontrakt, det är inget konstigt i det.

 Tobias Baudin.Tobias Baudin.
Foto: Björn Svensson

Den cirka 140 kvadratmeter stora lägenheten som Baudin bor i hade tidigare fungerat som kontorslokal. Polstjärnan byggde förra året om Kommunalpensionärernas gamla lokaler till Baudins femrummare och en etta på 35 kvadratmeter. Notan för ombyggnaden slutade totalt på drygt nio miljoner kronor, enligt Byggnads ekonomichef Niklas Rengen.
  Genomsnittshyran för en lägenhet i Stockholms innerstad ligger enligt Hyresgästföreningen på cirka 1 173 kronor/kvadratmeter, vilket uträknat på 140 kvadrat skulle bli knappt 13 700 kronor.
  Men familjen Baudin betalar cirka 18 000 kronor i månadshyra.
  – Hyran är delvis med hänsyn till kvadratmeterpriset i huset och delvis till vissa tillval som har gjorts i lägenheten, säger Niklas Rengen.
  Att få en motsvarande lägenhet genom Stockholms bostadsförmedling tar ungefär 25 år, enligt Bostadsförmedlingens hemsida.

Tobias Baudin har tillsammans med bland andra Anders Bergström och Kommunals ordförande Annelie Nordström själv suttit i Polstjärnas styrelse tidigare. I och med att han valdes in i LO-ledningen lämnade han styrelseuppdraget i Polstjärnan.
  Han tycker själv att det är rimligt att han får bo kvar i huset trots att han nu har ett annat uppdrag.
  – Jag betalar hyra enligt marknadens hyresläge. Jag är dessutom fortfarande medlem i Kommunal, även om jag nu har ett uppdrag för LO i stället, säger Tobias Baudin.
  Är regelverket bra eller skulle det behöva förändras?
  – De reglerna kan inte jag svara för. Men det finns ju en lägenhetspolicy som jag förutsätter att Kommunal följer också.