Nyheter

Arbetskläder omöjligt krav

2012-09-05
Det går inte att ställa krav på arbetskläder i hemtjänsten, säger Arbetsmiljöverket. Men de står fast vid att kraven som gäller arbetskläder i Leksand ska kvarstå.
— Beslutet ställer inte krav på att tillhandahålla arbetskläder, utan att man ska följa rutiner som kräver att man ska ha kortärmad klädsel och så vidare. Däremot kan ett sätt att lösa detta vara att tillhandahålla arbetskläder, säger chefsjurist Anna Middelman på Arbetsmiljöverket.
Läs mer

Bättre betalt för övertid vid jour

2012-09-05
Anställda i privata vårdföretag får löneökningar med i genomsnitt 655 kronor i månaden. Enligt Kommunal har man i avtalet med Vårdföretagarna också fått igenom en väsentlig förbättring när det gäller jourfrågan. Men det blir inga förändringar när det gäller sovande jour.
Läs mer

Privatiserat städ en dålig affär

2012-09-05
Kommunens egen städavdelning var billigast — men Höganäs kommun flyttar ändå över delar av städningen till ett privat företag. Kommunals sektionsordförande är kritisk.
Läs mer

160 000 kan sympatistrejka

2012-09-05
Fagforbundet varslar om sympatistrejk för 160 000 medlemmar i den kommunala sektorn. Syftet är att tvinga fram bättre pensionsvillkor för privatanställda.
Läs mer

Anställda vann Facebook-mål

2012-09-05
Personer som förlorat sina jobb på grund av saker de skrivit på Facebook eller bloggar får skadestånd när deras fall tas upp i domstol. Det visar en sammanställning gjord av TCO-tidningen.
Läs mer

EU: Greker måste jobba sex dagar

2012-09-05
EU kräver sex dagars arbetsvecka i Grekland samt längre arbetstider per dag och lägre minimilöner. Kraven finns med i ett brev vars innehåll har läckt ut inför prövningen om Grekland ska få mer pengar som räddningspaket för att lösa krisen.
Läs mer

Debatt

Nattis viktigt i ett modernt samhälle

2012-09-05
Var tredje småbarnsförälder i Sverige arbetar på obekväm arbetstid. Rätten till nattis är en garanti för att även ensamstående föräldrar ska ha möjlighet att försörja sig, skriver Adam Frändelid, vänsterpartist i Vänersborg.
Läs mer

Bokrecension

Strindberg för dig som har bråttom

2012-09-04
Av Katarina & Henrik Lange (Kartago förlag)
Läs mer

Filmrecension

Hope Springs

2012-09-05
Dramakomedi i regi av David Frankel med Meryl Streep och Tommy Lee Jones.
Läs mer