Städning.Foto: Patrick Degerman

Höganäs kommun i Skåne har nyligen genomfört en upphandling av städningen, rapporterar Helsingborgs Dagblad. Resultatet blev att kommunens städavdelning får fortsätta ta hand om hälften av kommunens städytor. Städavdelningens bud var på 6,2 miljoner kronor, de privata företagen Support Syd och Sodexo låg 90 000 kronor respektive 400 000 kronor högre.

När det gäller övriga städytor fick städavdelningen inte vara med och konkurrera. Orsaken är att den borgerliga majoriteten i Höganäs har bestämt att hälften av verksamheten ska drivas privat. Därför flyttas en del av städningen nu över till Support Syd, som var dyrare än kommunen i den upphandling där de konkurrerade på lika villkor.
  – Kommunal yrkade på att kommunen skulle få vara med och buda på allt, men det fick vi avslag på. Vi ser inte med blida ögon på det, men det är inte så mycket att göra åt. Det var ett politiskt beslut, säger Lene Pedersen, ordförande i Kommunals sektion Höganäs, till KA.

Totalt berörs ett tiotal städare i Höganäs av förändringen. De får välja om de vill byta arbetsgivare till Support Syd eller vara kvar i kommunen. Chefen för fastighetsförvaltningen bedömer att de kan få nya städjobb om de väljer att stanna, men enligt Kommunal finns inga sådana garantier i blanketterna som städarna har fått ut.
  – De står inför ett svårt beslut, säger Lene Pedersen.