Sedan ett par veckor tillbaka pågår en mindre strejk på privata sjukhem i Norge. Fagforbundet, den norska motsvarigheten till Kommunal, kämpar för att de privatanställda medlemmarna ska få samma pensionsvillkor som offentliganställda.

 Jan Davidsen, Fagforbundet.Jan Davidsen, Fagforbundet.

Nu trappar Fagforbundet upp konflikten genom att varsla om sympatistrejk för 160 794 medlemmar som jobbar i den kommunala sektorn.
  – Vi beklagar starkt att vi måste ta till åtgärder som kommer att drabba många invånare. Att vi ändå tar i så hårt beror på den uppenbara orättvisan att arbetstagare som utför samma jobb i samma bransch inte har samma lön- och pensionsrättigheter. Det är oacceptabelt. Nu visar vi att hela Fagforbundet står bakom de som strejkar, säger Fagforbundets ordförande Jan Davidsen i ett pressmeddelande.

Sympatistrejken kan träda i kraft tisdagen den 18 september, om inte konflikten är löst innan dess.