Hon körde på högsta växeln genom livet. Jobbade, tog hand om familjen, huset, hunden. Hade koll på alla barnens kompisars telefonnummer. Satt hon någonsin ner när hon åt lunch?
  Kanske var det tempot som knäckte henne. Stress kan vara en orsak till stroke.
  Men den tiden är över. Hon dukar lugnt fram salladen och sitter ner och äter. Aldrig mer den farten igen – nu värdesätter hon annat än att hinna göra så mycket som möjligt.
  – Att byta gardiner är inte så viktigt längre, nu vill man mest bara leva, säger Käthe.

28 augusti 2011, en kväll som andra. Käthe låg i sovrummet och vilade före nattpasset på äldreboendet. Hon väcktes ur slummern av att det smällde till i huvudet. När hon försökte komma ur sängen kunde hon inte röra sig. När hon försökte ropa på sin man kom det bara ljud, inga ord. Hon blev rädd.
  Efter några minuter släppte förlamningen och hon kunde halta ut till bilen. Maken Jonas körde henne till sjukhuset.
  Käthe trodde faran var över. Hon övertalade Jonas att släppa av henne och köra hem, han skulle ju upp tidigt i morgon. På akuten fick hon vänta ett par timmar. När sjuksköterskan hörde hur hon sluddrade blev det full fart, en massa prover togs och hon blev inlagd på sjukhuset.

 Käthe Rasmussen Jonsson.Käthe Rasmussen Jonsson.

Det visade sig att hon fått en propp i hjärnan. Den satt inte så illa till och gick att lösa upp med tabletter. Efter fem dagar fick hon komma hem. Vänster sida var svag, men blev sakta bättre.
  – Man får vara glad, säger Käthe och menar att proppen inte skadade kroppen så illa.
  Det var värre med själen. Det stora mörker hon en dag vaknade upp till, det var hon inte förberedd på.
  – De hade sagt att man brukar bli deppad efter en stroke, men jag trodde inte att jag skulle bli det, säger Käthe.
  Hon orkade inte gå upp ur sängen, orkade inte svara i telefon. Veckorna släpade sig fram, och inte en dag gick utan att hon funderade på att ta sitt liv.
  – Man tycker att man gör alla en tjänst med att man försvinner, säger Käthe.

Vändningen kom när hon fick höra att en väninna var obotligt sjuk.
– Jag kände en sån skam. Här gick jag och tänkte på att ta livet av mig, och så finns det de som inte kan välja, säger Käthe.
  Det var också då hon kände att hon ville måla en ängel till sin väninna, fast hon aldrig målat förut.
  – Jag målade en änglatavla till oss var, för att stötta oss i livet, och för att vi ska träffas igen som änglar.
  På tavlan står hon och väninnan med änglavingar, hand i hand och med stora leenden. Sen målade hon fler änglar: Glada änglar som spelar golf, kör motorcykel och vilar i hängmattor –  en önskan om att det ska finnas ett glatt och trevligt liv efter döden.
  Käthe lever upp och ögonen börjar glittra när hon talar om målandet. Helt fri från depressionen är hon inte, men när hon målar känner hon ett stort lugn. Ibland kan hon sitta och måla hela dagen.
  – Det känns härligt! Jag blir glad, känner mig mycket bättre, säger Käthe.

 Ängel gjord av Käthe Rasmussen Jonsson.En av Käthes änglar.

Ute i trädgården leker Käthe med hunden Affe. Han har tröstat henne många gånger, kommer och lägger sig intill när hon är ledsen. Gång på gång kastar hon en vältuggad boll åt honom, och medan Affe sätter efter bollen berättar hon om sitt liv i dag. Hon är tillbaks på jobbet och trivs med det.
  Men.
  Man får inte stroke, blir frisk igen och fortsätter som förut.
  Käthe blir snabbt trött, minnet och koncentrationen är sämre. Och hon känner inte igen sig själv.
  – Jag brukar vara social, jag har varit den där pajasen på jobbet. Nu har jag blivit en allvarligare person.
  Stillsam, grubblande – rent av gnällig, påstår hon. Det är svårt, för en själv och för alla som står en nära.

Käthe vill gärna komma ut och berätta hur det är, föreläsa för till exempel vårdpersonal och anhöriga.
  Hon vet att hon skulle tycka om det: När hon och änglatavlorna var med på en konstutställning fick hon berätta sin historia många gånger.
  – Jag var helt slut på kvällarna, men jag bara älskade det. Jag kände att det här måste jag göra mer av. Jag fick folk att bli jätteberörda, säger Käthe.

Käthe Rasmussen Jonsson

Ålder: 45 år.
Bor: I Vä utanför Kristianstad.
Yrke: Undersköterska på Skärdalshemmet.
Familj: Maken Jonas, sönerna Joakim 21 år och Jonathan 18 år. Hunden Affe. 
Hemsida: www.123minsida.se/kathesanglar

Stroke

Detta är stroke: Stroke är ett samlingsnamn för blodpropp i hjärnan och hjärnblödning. Symtom är bland annat plötslig huvudvärk, svårt att tala eller förstå, svaghet eller domningar i ena kroppshalvan, synstörningar. Det är viktigt att få vård snabbt! Hjärnan skadas mer ju längre man väntar.
Följder: Bland annat halvsidig förlamning, svårt att äta och dricka, trötthet och dåligt minne. Ibland går det över, ­ibland får man en bestående funktions­nedsättning. Rehabilitering kan ge stor förbättring. Cirka en tredjedel av de som överlevt stroke drabbas av depression.
Orsaker: Stroke kan ha flera orsaker, bland annat ärftliga faktorer som man inte kan påverka. Men man kan minska risken betydligt om man lever sunt: Äter nyttigt, slutar röka, motionerar, dricker måttligt med alkohol och undviker stress och högt blodtryck. 
Vem drabbas? De flesta är äldre, men på senare år har stroke ökat bland yngre kvinnor. Exakt varför vet man inte – rökning och stress nämns som förklaringar, men hos många unga går det inte att hitta någon bakom­liggande orsak.
Ungefär 30 000 personer insjunknar i stroke varje år.