På onsdag delar ni ut fleecejackor till era medlemmar i barnomsorgen, varför?
  – För att uppmärksamma frågan om arbetskläder i barnomsorgen. Eftersom kommunen väljer att inte stötta dem så delar vi ut fleecejackor för att visa att vi tar frågan om arbetskläder på allvar och vill göra något åt det.

Varför barnomsorgen?
  – Det är den förvaltningen som inte har arbetskläder i Ydre kommun. På äldreboendet har de byxor och tröja. Hemtjänsten har innekläder men inte jackor. Och tekniska har arbetskläder eller åtminstone bidrag till det. Jag som är lokalvårdare får 600 om året och det ska täcka skor och kläder, det är ju inte jättemycket men det är något. Barnomsorgen är de enda som inte har något alls – barnskötare, elevassistenter och dagbarnvårdare.

 Linnea Granath, Kommunal i Österbymo, Ydre kommun.Linnéa Granath.

Vad säger medlemmarna i barnomsorgen?
  – Det är klart de vill ha något, kläderna slits mycket och det spills färg och allt möjligt. Och hygieniskt, de får torka kräks och det är inte så roligt med sina vanliga kläder som de går hem i. Vi hör det återkommande vid arbetsplatsbesök att det finns ett behov.

Vad har ni krävt?
  – Vi krävde i vår skrivelse inför kommunens budgetarbete att det ska finnas arbetsplatsbundna ytterkläder, så att det finns något även för vikarier. Sen är det de i verksamheterna som vet bäst vad de behöver, men vår start är att de får något alls. I juni sa kommunfullmäktige nej till detta och politikerna tyckte att arbetskläder skulle tillhöra de årliga förhandlingarna. Ska vi ta det ur lönepotten då? Då är det ju ändå medlemmarnas som får betala.

Hur många är det som får en fleecejacka på onsdag?
  – De är 35-40 stycken. Vi har köpt in fleecejackor med Kommunals logga till alla medlemmar med fast anställning i barnomsorgen, vi hade inte utrymme för vikarierna också. Och så ska vi informera om varför vi gör detta, för vi är inte alltid så bra på att informera medlemmarna om vad vi pysslar med.

Täcker fleecejackan klädbehovet?
  – Det är mer en symbolisk grej. Man klarar sig inte på en sådan men det värmer alltid någon. Och det är i alla fall mer än vad kommunen bidrar med.