Tillsammans har LO-förbunden nästan 16 000 gillanden på Facebook. LO har drygt 1,5 miljoner medlemmar.
  TCO-förbunden har tillsammans drygt 37 000 gillanden på Facebook, enligt TCO-tidningen. Tjänstemannaförbunden har omkring 1,2 miljoner medlemmar.
  Lärarförbundet är störst på Facebook av TCO-förbunden. Förra veckan (vecka 34) uppdaterades sidan elva gånger. Samma vecka uppdaterades Kommunals sida lika många gånger.

Kommunal har arbetat medvetet med Facebooksidan i flera år. För att nå fler har förbundet köpt annonser i syfte att synas hos de som är vänner till de som gillar Kommunals sida.
  – På så sätt har det spridit sig ganska bra. Men jag tror att anledningen till att vi är stora är att vi faktiskt svarar på medlemmarnas frågor ganska snabbt. Speciellt frågor kring arbetsvillkor har ökat i år, säger Maria Niemi.
  Känsliga frågor tycker hon dock att man ska mejla till fraga@kommunal.se.
  Maria Niemi bedömer att ungefär en heltidstjänst ägnas åt Kommunals Facebookssida. Totalt arbetar 14 personer på förbundets kommunikationsenhet.
  För Kommunal är Facebooksida ett sätt att ha kontakt med medlemmarna och bilda opinion. Om till exempel 100 000 spred frågan om fria arbetskläder tror Maria Niemi att frågan skulle få större genomslag.
  – Men Facebook kan aldrig ersätta personliga möten, sidan är ett viktigt komplement, säger hon.

Av LO-förbunden kommer IF Metall på andraplats när det gäller gillanden. IF Metall är också näst störst i LO. Men antalet gillanden på Facebook följer inte förbundens medlemsantal för övrigt.
  LO:s tredje största förbund är kvinnodominerade Handels. När det gäller antal gillanden på Facebook kommer facket på femte plats.
  På tredje plats när det gäller gillanden kommer i stället mansdominerade Byggnads som är LO:s femte största förbund. Och på fjärdeplats ligger GS-facket som också är mansdominerat och LO:s sjunde största förbund. Musikerna som är LO:s minsta förbund ligger på sjunde plats.
  Svenska Målareförbundet sticker ut på ett annat sätt. Målarna har en öppen grupp där medlemmarna tar upp olika fackliga frågor, men också olika situationer i jobbet.

Fotnot: Kommunalarbetaren har 1 100 gillanden på Facebook just nu. Vi vill gärna ha fler! Du hittar vår sida här.

Störst på Facebook

Så många gillar LO-förbunden på Facebook (siffrorna är från eftermiddagen den 27 augusti):
Kommunal: 5197
IF Metall: 4196
Byggnads: 1580
GS: 1177
Handels: 1111
Seko: 828
Hotell o restaurang: 675
Musikerförbundet: 355
Pappers: 297
Elektrikerna: 280
Transport: 202
Livs: 163
Målarna: 111
Fastighets: 0