I veckan väntas äldrenämnden i Västerås fatta beslut om att införa så kallad e-hemtjänst i hemtjänsten. De blir då först i Sverige med tjänsten.
  E-hemtjänst kommer främst att användas som ersättning för rena tillsynsbesök. Den innebär att personalen tittar till brukaren från vårdkontoret via en kamera vid förutbestämda klockslag. Via en robotfunktion i en så kallad giraffkamera kan personalen också fjärrstyra en kamera runt i rummet för att kontrollera att allt är bra eller hjälpa brukaren att få en överblick.

Nicklas Gustafsson, Kommunal.Nicklas Gustafsson.

Nicklas Gustafsson, sektionsordförande i för Västerås Vård Omsorg i Kommunal Bergslagen, ser positivt på tjänsten.
  – Vi har fått en demonstration av teknikutvecklarna och vi tycker att det verkar kunna leda till mer variation i arbetsuppgifterna. Man spar också tid och ökar säkerheten för de anställda när man till exempel slipper åka ut sent på natten i halt väder, säger han. Det är bra för brukarna att vi slipper väcka dem och ger en större frihet åt dem. Så länge det bara är ett hjälpmedel och inget som skall ersätta personal är det bra.

Carin Lidman, kommunordförande i Västerås (S), berättar att man räknar med att 10 procent av brukarna kommer att använda funktionen. Det handlar om dem med särskilda vårdbehov som kan ha upp till fem hembesök per dygn. Funktionen har särskilt efterfrågats av yngre funktionshindrade och har tagits fram genom fokusgrupper med brukarna.
  Samtliga partier i Västerås kommun står bakom satsningen. Uppstartskostnaden för ny teknik och utbildning blir 3 miljoner.