Under hela sommaren har LO-förbunden varit ute på arbetsplatser runt om i landet för att prata med sommarjobbare. Trots att kampanjen upprepats många somrar är behovet fortfarande stort, enligt distriktsombudsman Anna Palmér.
  – Det är nya ungdomar varje sommar, det kommer nya arbetsgivare och det är tufft på arbetsmarknaden. Det är inte så att alla fuskar men det finns en stor okunskap. Man tänker att det är en kort period och många tror att det är olika regler för unga och vuxna, säger hon.

 Anna Palmér, LO.Anna Palmér.

Anna Palmér och hennes medhjälpare på LO Västsverige besökte ungefär 2 000 arbetsplatser under sommaren. Många har haft det okej på jobbet men de som har haft dåliga villkor har haft det desto värre, säger hon.
Särskilt upprörda blev uppsökarna när de träffade en ung tjej som sålde jordgubbar. Hon jobbade svart och stod själv vid vägen med alla pengar. För att stoppa eventuella rånare hade hon fått ett basebollträ av sin arbetsgivare.
  – Det är emot allt man vet om farliga situationer. Man ska inte provocera fram våld, risken är att hon själv får det i huvudet, säger Anna Palmér.
  LO:s utsända i Dalarna och Gävleborg stötte också på svartjobbare.
  – Det har vi inte sett tidigare. Det är ju att be unga begå brott och det blev vi väldigt upprörda över. Vi anmälde det till Skatteverket, säger Viktor Rasjö, distriktsombudsman.

Hos LO Sydost såg man en annan ny trend. Sommarjobbarna var betydligt färre än vanligt och en av anledningarna var att företagen valde bort ungdomarna.
  – Ett 20-tal arbetsgivare har sagt att det inte finns någon anledning att anställda ungdomar när man kan ringa arbetsförmedlingen och få någon från Fas 3. Det är ett problem som vi aldrig sett tidigare, säger Henrik Tvarnö, distriktsombudsman.
  Lön och OB-ersättning är det ungdomar ställer mest frågor kring. Det vanligaste problemet är att de saknar anställningskontrakt och därför inte kan bevisa hur mycket de blivit lovade att jobba. Det är ett problem för de unga som skickats hem under den regniga sommaren. I år var det fler än vanligt som ringde till LO:s hjälptelefon om det.

Sommarkampanjen är en chans att värva nya medlemmar till facket. För att nå fler unga har LO satsat mer på festivaler. På exempelvis Peace and Love i Borlänge träffade LO 12 000 unga och i Dalarna och Gävleborg värvades 180 nya medlemmar på tre veckor. 41 av dem var kommunalare.