Det var när Kristina Borg, undersköterska på en vårdcentral i Gislaved, såg ett nyhetsinslag på teve som hon kom på hur man kunde mäta midjemått på ett smartare sätt. I stället för att, som det vanliga är i dag, ta ett vanligt måttband och mäta midjeomfånget på en stående patient, låter man med den nya uppfinningen patienten ligga ner på britsen och med en slags mätsticka mäter man sedan höjden på magen.
  – Så jag ritade en liten skiss, berättar Kristina Borg. Sen bara nån dag efter så var Almi (ett statligt företag som ska underlätta för uppfinnare, reds anm) på vårt jobb och informerade om att man kan få hjälp med kontakter och pengar. Så jag ringde till dem dagen efter. Då fick jag göra en prototyp. Några månader senare fick jag veta att det fanns en person som har kommit med samma idé som jag. Ville jag köra själv eller samarbeta med henne?

För bara fyra mil från Gislaved ligger Värnamo. Där arbetar undersköterskan Britt-Marie Fredriksson. Almi förde de två samman, och efter att ha träffats bestämde sig Kristina och Britt-Marie för att samarbeta.
  Britt-Marie Fredriksson förklarar fördelarna med deras uppfinning:
– Mäter man midjemåtten är det olika från person till person, vem som mäter, hur hårt man drar åt matbandet och var man sätter måttbandet. På det här sättet ligger man på rygg och mäter på högsta punkten på magen så det kan inte bli fel. Dessutom, om man mäter midjemåttet får man med också det lösa fettet, men det är inte det som är det farliga. När du lägger dig ner faller det lösa och sladdriga ner, men det farliga och hårda fettet blir kvar, det kan du aldrig dra in.

Undersköterskorna Britt-Marie Fredriksson och Kristina Borg har uppfunnit ett nytt sätt att mäta bukhöjden.BK-mätaren.

Uppfinningen, som består av en bottenplatta och en hopfällbar och upphängningsbar pinne, döpte de till BK-mätare. Det står för bukhöjdskontrollmätare, men också Britt-Maries och Kristinas initialer.
Och efterfrågan finns. I dag används ett 60-tal BK-mätare i vården, bland annat på livsstilsmottagningen på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna.
  – Det är väldigt roligt att det är två undersköterskor som har gjort det här, säger Britt-Marie.
  Tjänar ni några pengar på er uppfinning?
  – Vi får en liten royalty, men det är inte för pengarnas skull. Det roligaste är att ta fram något som används i vården, när man har jobbat i vården i mer än 20 år.