Barney Ross (Sylvester Stallone) leder en grupp råbarkade legoknektar med svällande biceps och stora hjärtan. När nykomlingen i gänget dödas under ett rutinuppdrag tar de upp jakten på mördaren för att utkräva hämnd. Det är storyn i The Expendables 2, som mest går ut på att låta ett gäng gamla actionsfilmshjältar (Arnold Schwarzenegger, Bruce Willis, Chuck Norris med flera) skjuta, spränga och strimla allt som kommer i deras väg. Den gemensamma fienden är Jean Vilain (Jean-Claude van Damme), en sprättig psykopat som förslavar kvinnor och barn för att tvinga dem gräva fram gömt plutonium i en gruva. Där har framtida filmskurkar något att leva upp till.

Som film betraktad är The Expendables 2 rätt så usel. Som nostalgitripp för actionnördar funkar den. Gubbarna verkar ha varit på gott humör under inspelningen och levererar klassiska oneliners med viss inlevelse. Mycket känns pinsamt, men här finns också inslag av självdistans som piggar upp. ”Det där hör hemma på ett museum”, säger Sylvester Stallone när han får ett gammalt flygplan av Bruce Willis. ”Det gör vi alla”, svarar Arnold Schwarzenegger.

Två svenska skådespelare är också med i filmen. Amanda Ooms spelar en tapper bybo vars man och barn har hamnat i banditernas klor. Dolph Lundgren är Gunnar Jensen, en svensk forskare i kemi som har sadlat om till labil bombexpert med alkoholproblem. ”Ungsäl och valarsle”, säger han när gängmedlemmarna diskuterar vad de skulle välja som sista måltid. Tänk på det, nästa gång ni går på restaurang och är sugna på att ta in något typiskt svenskt.