Det var i går, måndag, som utbildningsminister Jan Björklund (FP) gick ut och flaggade för att vård- och omsorgsprogrammet måste locka fler sökande. Regeringen har planer på att dels införa en undersköterskeexamen, dels återinföra möjligheten att gå vidare direkt från programmet till en sjuksköterskeutbildning på högskolenivå.

 Annelie Nordström, ordförande Kommunal.Annelie Nordström.
Foto: Tobias Holmqvist

Jan Björklunds idéer imponerar inte på Kommunals ordförande Annelie Nordström.
  – Han drar alldeles för stora växlar på sina egna förslag. Branschens bristande attraktionskraft på ungdomar löses inte av en undersköterskeexamen eller att man kan gå vidare direkt till högskolan. Det handlar om lönenivåer, delade turer och arbetsvillkor som inte är attraktiva, säger hon.
  När det gäller vidare högskolestudier påpekar hon att den var den borgerliga regeringen som förändrade gymnasieskolan så att yrkesförberedande utbildningar inte längre automatiskt ger högskolebehörighet.
  – Vi tycker att det är positivt att han fattar att han har fattat fel beslut förut. Sent ska syndaren vakna, som man brukar säga.

Annelie Nordström efterlyser också ett helhetsgrepp från regeringen när det gäller den framtida bristen på arbetskraft i vården och omsorgen. Som det är nu anser hon att Jan Björklund och barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) kommer med förslag till åtgärder på varsitt håll, utan att synka dem med varandra.
  – De behöver prata ihop sig. Verkligheten är inte så uppdelad.