”Skolutflykten” är namnet på Monica Petterssons bidrag i antologin. Det handlar om tioåriga Stina, vars klass ska åka på cykelutflykt. Men det finns ett problem, ett stort problem: Stina har ingen cykel och hennes föräldrar har inte råd med någon ny. Stinas mamma får ringa och säga att hon är sjuk.
  – Jag ville skildra hur det kan vara när man lever i ekonomisk utsatthet, jag ville skildra det ur ett barns perspektiv.

 Monica Pettersson, barnskötare om medverkande i antologin Landet som sprängdes.Monica Pettersson.

Med stor känsla och insikt beskriver Monica Pettersson hur Stina har längtat efter cykeln, längtat efter utflykten, men till slut tvingas ligga i sin säng och spela sjuk när klassen cyklar förbi därutanför fönstret.
  – Det kändes viktigt att visa att barnen kommer i kläm. Att få fram hur man mår som barn i såna här situationer.

35 författare samlas i boken, däribland personliga assistenter, bambatanter och metallarbetare. Tidigare KA-bekantingarna Jane Morén och Robert Nyberg deltar, liksom hyllade skribenterna och nuvarande KA-kolumnisterna Kristian Lundberg och Jenny Wrangborg.
  Föreningen Arbetarskrivare startade 1990 och samlar människor som har arbetet som utgångspunkt för skrivandet. Föreningen delar bland annat ut stipendier och erbjuder skrivarkurser.