Tillsammans med vårdaren Lena Degerrot föreläser hon om hur de använder metoden i arbetet med personer med demens och hjärnskador. Marte Meo bygger på att man filmar olika situationer och analyserar dem för att utveckla samspelet. I Örnsköldsvik använder ett 70-tal vårdare metoden. Marlén Nilsson har arbetat med den i åtta år. Kameran har blivit ett självklart stöd i arbetet och en hjälp att förstå vårdtagarna.
  – Om vi ser att vårdtagaren inte förstår beror det 90 procent av gångerna på att vi har för bråttom, säger Marlén Nilsson.

Hon tycker att de vinner tid på arbetssättet.
  – Kontakten med vårdtagaren kan brytas av något så litet som att någon går förbi utanför en öppen dörr. Vi kan titta om och om igen på filmen tills vi ser det. Nästa gång kanske vi stänger dörren, säger Marlén Nilsson.
  På konferensen talar också vårdarna Inga-Lill Andersson och Jeanette Lilja från Tibro hemvårdsgrupp. Gruppen fick i fjol pris som det bästa demensteamet i Sverige. Priset delas ut av Svenskt demenscentrum och Demensförbundet.

Bland föreläsarna finns även Wilhelmina Hoffman, verksamhetschef för Silviahemmet i Bromma, som ska tala om att se människan och inte bara sjukdomen. Medverkar gör också Sirkka-Liisa Ekman, professor emeritus, Karolinska Institutet, som ska tala om ”Nycklarna till den goda vården”.
  Andra programpunkter presenterar olika arbetssätt och hjälpmedel. På plats finns en rad utställare.
  Konferensen har rubriken ”Demens och välbefinnande”. Arrangörer är Demensföreningen i Skövde-Tibro-Skara och Studieförbundet Vuxenskolan.