I tolv år har Cissi Persson arbetat i Torsås hemtjänst. De sista åren har hon tyckt att verksamheten försämrats rejält och att både personal och brukare far illa i dagens system.  När hon inte längre kände att hon kunde stå för den vård kommunen ger valde hon att säga upp sig.
  – Jag kände att nu jäklar får det räcka. Jag är trött på att springa runt till brukarna och be om ursäkt för beslut våra chefer och politiker tar. Att inte kunna känna att jag kan ge de gamla en värdig vård.

 Cissi Persson, Torsås.Cissi Persson.
Foto: Kristina Wirén

Det har gått snart två månader sedan hon slutade. Under tiden som gått har hon bland annat skrivit en tiosidig analys av äldrevården i Torsås, startat en facebookgrupp med målet att förbättra äldrevården och presenterat sina tankar för socialnämnden.
  Vad fick du för respons av socialnämnden?
  – De lyssnade och var väldigt intresserade av det jag kommit fram till. Men sen har det varit semestrar och jag har inte hört något mer.
  I analysen radar hon upp saker som att de gamla blir nonchalerade och att vården inte klarar att hålla dem friska på grund av tidsbrist, samtidigt menar hon att personalen inte lyssnas på och har dåliga dokumentationsmöjligheter.

En annan sak som hon är mycket kritisk till är hur arbetstiden är upplagd, ett tidsbokningssystem enligt tvättstugemodellen med delade turer där man har 80 procent av arbetstiden schemalagd.
  – Resten av tiden skulle vi vara tillgängliga för alla arbetsplatser inom äldrevården. Vi kunde få rycka ut med kort varsel på helger. Det kändes som man arbetade jämt och personalgruppen blev splittrad.
  Att säga upp sig är en väldigt drastisk åtgärd. Hur klarar du ekonomin?
  – Just nu väntar jag på a-kassa. Eftersom jag sa upp mig själv får jag en karens på 45 dagar. Det är ändå värt det. Jag kunde inte arbeta kvar under de här villkoren.