Tomas Wahtramäe, brandman i Tyresö.Tomas Wahtramäe.

För att kunna hålla sig i form får brandmän träna på arbetstid. Bollsporter som innebandy och fotboll är vanliga. Nu visar en färsk rapport att en fjärdedel av alla brandmännens arbetsplatsolyckor sker under lagidrotter, och farligast är innebandyn.
  – Jag tycker att det är konstigt att vi fortfarande spelar innebandy med tanke på hur många olyckor som sker där. Stockholmspolisen har till exempel tagit bort innebandyn, berättar Tomas Wahtramäe, som arbetar på Tyresö brandstation söder om Stockholm.

För honom var olyckan framme för tre år sedan när han tränade hockeybockey med kollegerna.
  – Jag skulle skjuta bollen när den ena foten kom bakom den andra och jag flög i luften och gjorde en piruett. Jag bröt lillfingret, fick en revbensfraktur och en fraktur på den tolfte bröstkotan.
  För Tomas innebar skadan gips och sjukskrivning i två månader. Han har jobbat som brandman i över 30 år, det här var första gången han var sjukskriven.

Nu har Storstockholms brandförsvar förbjudit hockeybockeyn, men det beror inte så mycket på skaderisken som att man menar att just den här träningen gör det svårt att hålla larmtiden på 90 sekunder.
  Tomas Wahtramäe säger att han numer undviker bollsporter när han ska träna.
  – Jag kör gym, cykling, crosstraining och simning. Jag tror att det kommer bli så att man går över till de träningsformerna mer och mer.

Brandmännens arbetsplatsolyckor 

 Innebandy  17 procent
 Fotboll  6 procent
 Ishockey  3 procent
 Övriga olycksfall  74 procent

Som jämförelse sker 5 procent av polisernas arbetsplatsolyckor vid lagidrott, och 4 procent av barnskötarnas.
Källa: AFA Försäkring, som har granskat 17 021 arbetsskador som inträffat under åren 2005 – 2011.