Juan Manuel Sánchez Gordillo, borgmästare i Marinaleda.Juan Manuel Sánchez Gordillo.
Foto: Victor Ferrer/Flickr

Gordillo är borgmästare för vänsterpartiet IU i den lilla staden Marinaleda i södra Spanien. Staden ligger i regionen Andalusien, Spaniens folkrikaste och också en av de mest krisdrabbade. Gordillo är dessutom lokal ledare för fackförbundet SAT, ett vänsterorienterat förbund utanför de stora fackliga centralorganisationerna. 

Och i protest mot nedskärningarna, som bland annat inneburit högre moms och lägre löner för spanska arbetare, har Gordillo nu uppmanat sina medlemmar att helt enkelt stjäla mat.
  – Någon måste göra något så att familjerna kan äta, sa han till den spanska tidningen El País.
  Sagt och gjort. Sammanlagt 400 fackliga medlemmar, ledda av Gordillo, gick i tisdags fram mot två stormarknader i södra Spanien. Ett tiotal aktivister gick sedan in och fyllde kundvagnarna med basvaror som ris, mjölk och olivolja.
  – Bara basvaror. Inte choklad eller efterrätter, underströk SAT:s generalsekreterare Diego Cañamero, som deltog i en av de två raiderna.

Mataffärens anställda larmade polisen, men då hade redan de flesta av aktivisterna lämnat affären. Med maten.
  Saken har nu blivit både en polisiär och politisk angelägenhet i Spanien. Polisiärt stöder sig Gordillo på sin åtalsimmunitet i egenskap av ledamot i det lokala parlamentet. Politiskt har både det regerande högerpartiet i Spanien, PP, och det socialdemokratiska PSOE kritiserat Gordillos agerande. Också IU, Juan Manuel Sánchez Gordillos eget parti, har från centralt håll tagit avstånd från borgmästarens agerande.