Det var i våras det visade sig att nio undersköterskor på ett äldreboende i Vilhelmina under lång tid stämplat ut åt varandra. När kommunens tjänstemän undersökte saken genom att samköra tidrapporteringen med andra system personalen måste logga ut från visade det sig att de anställda sammanlagt var skyldiga kommunen 500 timmar värda 70 000 kronor. Pengar de nu ska betala tillbaka.
  – Alla har fått ta del av beräkningarna för sig själva och godkänt att det stämmer. En del var skyldiga några hundra, andra upp till tiotusen kronor, säger Anette Östensson, ombudsman på Kommunals avdelning i Västerbotten.
  Det är stor skillnad. Ändå sägs alla upp?
   – Ja, kommunen menar att de förlorat förtroendet för den här personalen, säger Anette Östensson som själv menar att det de gjort är inte försvarbart men att straffet blivit väl hårt.

Ursprungligen hade Kommunal en överenskommelse med kommunens tjänstemän om att personalen skulle få en varning samt betala tillbaka det de var skyldiga. En linje som politikerna i kommunledningen inte accepterade. Kommunstyrelsens ledamöter bestämde att alla nio istället skulle sägas upp. Under sommaren har flera förhandlingar hållits mellan Kommunal och kommunen om det.
  Eftersom kommunen inte backar från kravet på uppsägning har man enats om en modell där en del av undersköterskorna väljer att säga upp sig själva för att gå vidare till studier eller andra arbeten och de som sägs upp av kommunen arbetar kvar under uppsägningstiden.
  – Vi har försökt så långt det går att få till lösningar som passar alla. De kommer dessutom att kunna söka andra tjänster i kommunen i framtiden, säger Anette Östensson.
  Hur har undersköterskorna reagerat?
  – Någonstans har de förstått att så här gör man inte, men de har inte förstått vidden av det de gjort och vad som kan hända. Klimatet har varit att man tyckt att man är snäll mot varandra, men alla former av arbetstidssystem är ett förtroendeförhållande mellan arbetsgivare och arbetstagare. Jag tror majoriteten av våra medlemmar förstår det.