SVAR: Körsbärsflugan ger frukten insjunkna och lite missfärgade partier. Bäret förstörs av vita fluglarver, som sedan lämnar bäret och förpuppas i marken. Den färdiga flugan är bara tre-fyra millimeter lång och svartglänsande med fläckiga vingar och en klargul fläck på ovansidan. Svärmningen sker i juni-juli och de lägger sedan sina ägg i körsbärskarten.
  Skuggmorellen sägs vara mer motståndskraftig än andra körsbär. Ett problem är dock att flugan också  använder växter som snöbär, berberis och hägg som värdväxter. Så snart man konstaterat ett angrepp bör alla körsbär plockas bort från trädet och brännas. Gör detta så tidigt som möjligt för att hindra flugan från att gå ner i marken och förpuppa sig, även fast hela årsskörden går förlorad.
  Man kan använda gula, helst fluorescerande, eller blå klisterskivor för att bestämma tidpunkten för bekämpningen. Sätter man upp många klisterskivor i körsbärsträdet kan man möjligen reducera angreppen. Firman Biobasiq (www.biobasiq.se) säljer klisterskivor. Jag tycker du ska ta kontakt och diskutera problemet med dem. /Åke Kestner