SVAR: Tack för att du skriver till mig. Jag hoppas mina ord kan vara dig till hjälp. Min livsfilosofi är att allt börjar i en själv. Kroppen och knoppen utvecklas och du kommer märka mer och mer vad du  gillar och inte gillar och vad som fungerar för dig och inte. Men i puberteten och tonåren händer saker inuti och utanför en, som man inte alltid kan hantera själv. Ibland kan det hjälpa att prata med någon vuxen eller någon annan man litar på.
  Vad gäller kilona är det ingen fara. Viktigast är att du äter regelbundet och undviker söta saker som läsk, godis, kakor och mycket bröd. Fortsätt röra på dig. Det kommer du alltid att ha med dig i livet, både konditionsmässigt och som kunskap om kroppen.
  Tänk på allt du brukar klara av och som du tycker om med dig själv. Ta fram den känslan och kopiera in den i andra situationer, när du tvivlar på dig själv. Uppskatta dig själv för allt du gör som du är stolt över. Skriv ner det. Uppskatta sedan den personen du är inuti. Vad tycker du bäst om hos dig själv, vilka egenskaper?  Skriv ner det och läs det varje kväll. Det kan ingen annan ta ifrån dig!
  Ibland handlar det inte om fett runt magen, utan att man känner sig och kanske är svullen. Då kan det hjälpa att dra ned på bröd och pasta, det vill säga mat som innehållet mycket mjöl.  Men det är fortfarande viktigt att du äter regelbundet för att kroppen inte ska ställa om sig till svält. Då saktar ämnesomsättningen ned, det vill säga den energi du gör av med under ett dygn. Det är inte nyttigt och kan bli direkt skadligt. /Bea Ahlperby