Det här behöver du :
400 g strömmingsfilé
6-8 kokta kalla potatisar
1 gul lök
2 msk smör
1 ½ dl vispgrädde
1 ½ dl mjölk
1 liten burk ansjovisfiléer + spad
3 ägg
Salt och vitpeppar
1 msk finskuren gräslök
Dill till garnering

 Hannas sommarlåda med ansjovis.Foto: Magnus Skoglöf 

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en ugnsfast form med smör. Skiva potatisen i en halv centimeter tjocka skivor. Täck formens botten med potatis.
• Skala löken och skiva fint. Fräs löken i smör på låg värme utan att den får färg. Lägg ut löken på potatisen i formen.
• Skär bort ryggbenet på strömmingen och rulla ihop med skinnsidan inåt. Ställ rullarna på högkant och täck cirka två tredjedelar av formen. Börja i mitten.
• Blanda grädde, mjölk, ansjovisspad och ägg. Smaksätt med salt och peppar.
• Grovhacka ansjovisen och strö ut den över löken runt om strömmingen. Slå på vätskan. Grädda i cirka 25 minuter tills lådan fått fin färg.
• Garnera med gräslök och dillvippor.

Fotnot: Receptet är hämtat från boken Sill och strömming av Fredrik Eriksson (Bonnier fakta).