Största delen av året är fyllt med vardag. Jobb som ska skötas, barn som ska skjutsas, disk som ska diskas. Att hinna med är en omöjlighet. Så kommer semestern med förväntningar på att hinna med varandra. I många familjer är det då de verkligt stora bråken kommer, det är helt enkelt då man har tid att vädra all frustration.
  Maria och Per-Erik Johansson satsar på att göra tvärtom, de ser till att de har tid för sitt förhållande under hela året och slipper uppdämda semestergräl.

Det började med att de tillsammans gick en kurs i att vårda sin relation. Det var Maria som ville gå.
  – Men jag var nervös när jag gick dit. Jag tänkte att det skulle avslöjas vems fel det var att vårt förhållande inte var bra jämt och att det skulle vara jag som var skyldig. Sen var det inte alls så. Man utgick från de bra sakerna vi hade tillsammans och om att ändra vissa saker, säger hon.
  Kursen de gick heter Prep och är enkelt uttryckt ett träningsprogram för par som vill bli bättre på att prata med, lyssna på och förstå varandra.
   – Jag har blivit bättre på att lyssna. I vardagen lever vi lite olika liv och det är lätt att tappa bort vi:et och vad vi tycker är viktigt tillsammans. Det har vi hittat igen, säger han.

Metoden de lärt sig har gett dem verktyg för att få syn på vilka roller och mönster de har i förhållandet och reda ut konflikter.
  – Vi har inte öppna gräl utan tystnar när vi inte kommer överens. Vi har blivit bättre på att upptäcka när det händer. Det går upp och ner i alla relationer, men vi har lärt oss att det går att ta sig vidare, säger Per-Erik.
  Redan när de gick kursen bestämde de sig för att själva bli kursledare för att föra metoden vidare till andra. De har kontakt med många av paren som gått hos dem.
  – Jag sprang på en kvinna som gått hos oss. Hon berättade att hon och hennes man för första gången planerat vad de ska göra på semestern ihop. De hade suttit ner och pratat igenom vad de egentligen ville göra tillsammans. Då känns det bra, säger Maria.

Gör som Johanssons – tips inför semestern

Ha kul ihop!
1.
Tänk ut något ni tycker om att göra tillsammans, gå på picknick, bo på hotell eller titta på favoritgrenarna i OS. Det viktiga är att ni bestämmer vad ni ska göra tillsammans och att inte en av er bestämmer vad ni ska göra.
2. Fundera på vad som är ”vi” – Ta er tid att prata. Se till att ni är ostörda och får prata till punkt. Tänk på hur ni träffades och vad ni tyckte om att göra i början av förhållandet.

Gör så här:
1. Tala-Lyssna
Man turas om att berätta för och lyssna på varandra. Den som lyssnat ska återberätta för den som har berättat för att visa att man förstått. Den som berättat får bedöma om den andra förstår, gör han eller hon inte det förklarar man igen tills båda är överens om att man förstår varandra.
2. Timeout
Det finns tillfällen när man inte klarar av att prata om saker. Det kan vara för känslomässigt eller för mycket annat runt om kring just då. Då kan man säga att ”jag kan inte prata nu” och bestämma en tidpunkt när det går. Det är den som säger ifrån som ansvarar för att samtalet blir av. 
3. Problemlösning
Ni tar upp ett problem som ni har. Brainstorma kring hur det kan lösas och skriv ned alla förslag. Försök enas om en lösning. Om den ena vill åka till Italien på semestern och den andra stanna hemma, hur löser man det?

Prep 

• Är en förkortning av Prevention and Relationship Education Program.
• Är inte en terapiform för par med problem utan ett träningsprogram som ska förebygga problem genom att par blir bättre på att kommunicera.
• Har funnits i drygt 30 år och startades av tre psykologer vid University of Denver, USA.