Egalias döttrar
Gerd Brantenberg (Pocky)
Egalia är landet där män bär pehå, ansvarar för familjen och avfärdas som fjolliga mäntimmer. Det omvända patriarkatet är förstås en sorglig värld, men läsningen är enormt underhållande och tänkvärd när författaren vänder på precis varenda begrepp.  Boken kom 1977 men känns revolutionerande än i dag.
Cecilia Alstermark

Stora bebisbytet
Text: Petter Lidbeck, Illustration: Lisen Adbåge (Natur och Kultur)
• ”En morgon hade någon bytt ut alla bebisar,” så börjar boken Stora bebisbytet. Ur den absurda, och först lite otäcka tanken växer en fin skildring av kärleken till barn. Kärlek som inte handlar om gener utan helt enkelt om att ta plats i någons hjärta.
Pernilla Josefsson

Döden i Montmartre
Claude Izner (KABUSA böcker)
• I denna tredje fristående deck­are från Paris runt Eiffeltornets tillkomst  i slutet av 1800-talet får bokhandlare Victor Legris ta sig an sambandet mellan en ung mördad kvinna och en inlämnad röd sko. Mord är bara mysigt i en inramning som denna, men de båda systrarna (och bokhandlarna) bakom pseudonymen når välförtjänt en miljonpublik.
Liv Beckström

Det bästa av allt
Rona Jaffe (Månpocket)
• Lustläsning med innehåll ger Rona Jaffe i berättelsen om fem unga kontorskvinnor på ett förlag på Manhattan under 1950-talet. Det handlar om kön, makt och dry martiniluncher. Ytan är glättig, men här avhandlas illegala aborter, att vara ensamstående mor, sexuella trakasserier och vänskap. Skriven redan 1958.
Catarina Berglund

Den krympande hustrun
Andrew Kaufman (Printz Publishing)
• Kortroman illustrerad av Stina Wirsén. Efter ett märkligt rån, där offren blir av med saker som har känslomässig betydelse för dem, börjar Davids hustru Stacey att krympa. De andra rånoffren råkar ut för andra konstigheter. Går inte att lägga ifrån sig, hur ska det gå? Kommer Stacey att försvinna?
Mats Gustafsson Hedenström

Kärlekens olika villkor
Farahad Zama (Kabusa Böcker)
• Här är uppföljaren till charmiga Mr Alis äktenskapsbyrå, som låter Indiens  olika kulturer och synsätt mötas i en miljö som ställer allt på sin spets: Vem ska tillåtas gifta sig med vem? Och inte blir det enklare när det är Mr Alis egen son det handlar om!  Med ömsint humor  serverar författaren en välsmak­ande portion samhällssatir.
Liv Beckström

Gentlemen
Klas Östergren (Albert Bonniers)
• Bröderna Morgans äventyr har fängslat generationer. Gentlemen är full av flera bra berättelser, som till stora delar utspelar sig i 70-talets Stockholm. ”Det blev en historia som handlade om fiendskap. När den publicerades ett år senare blev den läst som en roman om vänskap”, skrev Östergren själv i uppföljaren Gangsters.
Johan Erlandsson

Varför kom du inte före kriget? & Min mors tystnad
Lizzie Doron (Weyler förlag)
• En diktator bestämmer sig för att judarna är roten till allt ont i världen. Diktatorn bestämmer sig för att mörda så många judar han kan. Allt detta händer för mer än 60 år sedan. Vad får det för konsekvenser för ättlingarna till de överlevande i dag? Läs Lizzie Dorons böcker! Lättlästa, fascinerande och ger en bild av dagens Israel.
Johan Erlandsson

Vad är pengar?
Andreas Cervenka (N&K pocket)
• Inga djuplodande analyser men ändå rappt, skärpt och lättfattligt om världsekonomi, inkomstskillnader och arbetslöshetens pris. Samma material som i LO-rapporterna men presenterat i ett annat språk. Cervenkas liknelse med Monopolspelande för att förklara EU:s kris känns redan som en klassiker.
Catarina Berglund

Människohamn
John Ajvide Lindqvist (Ordfront förlag)
En solig vinterdag försvinner sexåriga Maja spårlöst på isen i Roslagens skärgård. Fast är hon död? Människohamn är en storslagen berättelse om havet, skärgården och kärleken till ett barn. Skräckinslaget är nedtonat jämför med författarens tidigare böcker, men en varning utfärdas ändå: Du kanske inte vågar bada efteråt.
Simon Rothelius

En hondjävuls liv och lustar
Fay Weldon (Massolit förlag)
• Fay Weldons klassiker från 1983 finns i ny pocketutgåva. Även om boken bygger på en del tråkiga feministmyter så är det mycket roligt, vasst och dräpande. En kvinna lämnar sina barn, bränner ner huset och snor miljoner från sin otrogna exmake. Läs gärna tillsammans med självbiografin Auto da Fay från förra året.
Cecilia Alstermark