Diskussion om statsvetare i Almedalen.Foto: Liv Beckström

En symbios och hur påverkar det medborgarna?  De kommenterande journalisterna och de ständigt närvarande och tyckande statsvetarna möttes i ett seminarium i Almedalen på fredagen: I panelen satt Aftonbladets samhällspolitiska chef Lena Mellin, SvT:s Camilla Quartoft, statsvetare Ulf Bjereld, Göteborg och Jenny Madenstam, Stockholm.

Jonas Hindfors, professor och företrädare för statsvetarna i Sverige syns ej på bild och ställer frågan: Hur påverkar det demokratin om andelen statsvetare ökar i medierna. Jonas funderar på hur ett sådant forskningsprojekt runt frågeställningen Statsvetare – den fjärde statsmakten? skulle se ut. Från ekonomism till politism? Grå massa eller radikaler? Var står statsvetarna politiskt? Öppnar avlövade medier för statsvetarna. Kan man göra en deltagande observation hos Niklas Svensson i Sjöstan? (twittrande journalist och Expressenmedarbetare, reds anm). Eller har vi statsvetare stämplat ut, undrar han.

Svaret är nog nej. För närvarande i alla fall.
Statsvetarna slår Nationalekonomerna med hästlängder enligt Presstexts databas. För att inte tala om kulturantroprologerna, som ingen verkar vilja lyssna på längre.