Det är svårt att inte särbehandla kvinnliga politiker när de sticker ut även i klädstil. Annie Lööf är ung och färgstark, frimodig som en Kajsa Kavat, där hon står i sin gröna klänning med någon sorts sallad bredvid sig som en dekoration. Publiken är gles, och applåderna matta, endast den hängivna hejaklacken närmast scenen är riktigt entusiastisk, trots att en stor del av Centerledarens tal handlar om att skapa ett ”sprudlande näringslivsklimat” och tillföra ny glöd i politiken inte minst i alliansen, som hon kritiserar för brist på reformtempo och reformiver. Hon är den första i regeringen som öppet erkänner den kris som råder i alliansen.

Annie Lööf vill se en nystart, en allians 2.0 och bjöd, som företrädaren Maud Olofsson, in partiledarkompisarna till sitt hem utanför Värnamo för att insupa Gnosjöandan och trycka på ”restart”.Samtidigt öppnade hon för blocköverskridande överenskommelser i vissa frågor, och talade om den avreglering av arbetsrätt och lönebildning som hon menar är ett måste för att få in fler i jobb.

Hon pekade på hur socialdemokrater i Danmark och Tyskland jobbat fram sina flexicuritymodeller och undrade: Var står Stefan Löfven? ”Vågar han vara lika modig som partiledare, som han var som fackordförande? Orkar Stefan Löfven göra med sitt parti, det han orkade göra med IF Metall när det gällde ungdomsavtalen?” Inviten var tydlig och klar – Annie Lööf vill ändra spelplanen. Annie Lööf utlovade inledningsvis, med en ursäktande smiley, att hon inte tänkte på fredagsmys, utan mer på att våga säga obekväma saker.

Alliansens brister och dåliga laganda är hon den första i regeringen att uttryckligen lyfta, liksom längtan efter nytt folk i ledningen. Hon vill ta ett initiativ från höger. Och samtidigt utmanar hon åt vänster för att få Löfven att visa korten och ta emot hennes bollar.  Med lönesänkningar, skattesänkningar, försvagade fack och turordningsregler vill hon ändå antyda hon kan tänka sig att få ihop det politiskt med Socialdemokraterna.  Och även om LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson, enligt DI, också kan se framför  sig blocköverskridande med FP och C efter valet är Annie Lööfs invit vänsterut för mera högerpolitik knappast särskilt sannolik.