Kommunals ordförande Annelie Nordström och politikerveteranen Gudrun Schyman har bildat ett effektivt radarpar under Almedalsveckan. Vid en politisk utfrågning i måndags pressade de representanter från alla riksdagspartier utom Sverigedemokraterna till att medge att jämställdhetsaspekten borde förtydligas i Medlingsinstitutets uppdrag.

I dag, fredag, återförenades de för att prata vidare om kvinnors arbetsvillkor under mer avslappnade former.
  – Nu så här i slutet av veckan är det dags att vi börjar tala klarspråk. Det är märkligt att vi i Sverige fortfarande dras med föreställningen att kvinnor egentligen inte har på arbetsmarknaden att göra. Att vi bara är där för att dryga ut hushållskassan, inledde Gudrun Schyman.
  Annelie Nordström gav historiskt perspektiv genom att prata om hur kvinnor började jobba med arbetsuppgifter som tidigare utfördes inom familjen. Efter hand har dagbarnvården och hemtjänsten professionaliserats, men lönerna har inte hängt med. Att LO-styrelsen till stor majoritet består av män bromsar utvecklingen, enligt Annelie Nordström.
  – Ingen i LO-ledningen kan säga att de som vårdar bilar är värda mer än de som vårdar människor. Ändå verkar det helt omöjligt att få till en förändring.

Den tredje parten i samtalet var författaren Sara Beischer, som nyligen gav ut den hyllade romanen Jag ska egentligen inte jobba här. Boken är delvis baserad på hennes egna erfarenheter från äldreomsorgen. Sara Beischer beskrev en ond spiral där den pressade arbetssituationen gör det svårt att gå ihop och kräva bättre villkor.
  – Utrymmet för att diskutera och prata med varandra är väldigt litet. Det ser jag som ett av de stora problemen.
  Hon tvekade inte heller att kritisera Kommunal.
  – Min upplevelse är att facket är rätt så osynligt. När jag jobbade i somras fick jag en lapp där det stod att det är viktigt att inte prata illa om arbetsgivaren på Facebook. Det var det enda jag såg av facket.

Annelie Nordström erkände utan omsvep att facket upplever en förtroendekris. Hon berättade om det pågående arbetet med att förnya Kommunal, och att det gäller att synas mer ute bland medlemmarna.
  – Arbetsplatsnära fackligt arbete! Jag pratar inte om något annat med de förtroendevalda i Kommunal. De är så trötta på mig.
  När samtalet närmade sig slutet konstaterade Gudrun Schyman att kvinnors låga löner tyvärr lär bli ett ämne för flera seminarier även under Almedalsveckan 2013. Annelie Nordström tyckte ändå att det känns som att någonting håller på att lossna. Hon hänvisade bland annat till Fredrik Reinfeldts tal tidigare i veckan, där statsministern hyllade en patrull i hemtjänsten och andra nattarbetare.
  – Helt plötsligt är det en vild flört med människorna i äldreomsorgen. Men vi har bestämt att vi applåderar inte när de bara snackar, vi applåderar när det händer något.