Upphandling är ett vanligt tema i Almedalen.
  – Vi måste kräva schyssta villkor. Upphandling kan inte vara som Ullared där du köper en skinnjacka till lägsta pris, sa socialdemokratiska kommunalrådet i Malmö, Andreas Schöldström, när han berättade om kommunens projekt Vita jobb.
  Projektet bedrivs ihop med Kommunal och andra fack samt med skatteverket och syftar till att endast seriösa arbetsgivare som betalar skatt och erbjuder anställda rimliga anställningsvillkor kan få uppdrag som betalas med skattebetalarnas pengar.

Vid ett annat seminarium klagade politiker över att det var svårt att ställa sociala krav vid upphandling därför att jurister sa att det inte är tillåtet.
  Anders Wijkman, som utreder upphandlingslagen, svarade att politiker inte ska låta sig nöja med ett sådant svar.
  – Ni politiker ska driva på. Ni kommer alltid att möta försiktiga jurister, svarade Anders Wijkman som konstaterade att Sverige är ett av de länder i EU som är sämst på att ställa sociala krav vid upphandling.