Kommunals matseminarium i Almedalen.Foto: Liv Beckström

Kathrina Gustafsson och Martina Gunnarsson på Ljungdalsskolan i Hässleholm ska klara sina 250 elever på cirka 8-9 kr per portion, inklusive diskmedel, papper och kläder! Sjuka är vi när vi har lov, skrattar Kathrina och Martina, som inte har problem med mat som kastas. Jobbar man nära eleverna och pratar med dem så blir det inget svinn, säger de. Att maten är god är förstås också en del av hemligheten. Liksom att nästan all mat lagas från grunden. Kampen för svenskt kött ser de också som en del av sitt uppdrag.
  – Vi jobbar bra tillsammans och har så himla roligt ihop, konstaterar ”mattanterna”, som fick publiken, inkluderat landshövdingen i Carl-Jans län, Örebro, att jubla.
  Kvinnor kan, kommenterar Kommunals Annelie Nordström. Trolla med knäna alltså.

Kommunals matseminarium i Almedalen.Foto: Liv Beckström

En uppäten köttbulle är alltid bättre än en kvarlämnad. Säger Kommunals analyschef Sofia Berglund som pratar kompetens på tallrik, den offentliga måltiden, tillsammans med bland andra Grythyttans outtröttlige matkämpe Carl-Jan Granqvist. 3 miljoner offentliga måltider per dag – 260 miljoner skolmåltider per år, 200 miljoner måltider i förskolan – det blir många tallrikar det. Och inte minst i äldrevården är dagens måltider också dagens glädjeämne – eller bör i alla fall vara det.