Kommunals mingel i Almedalen.Foto: Liv Beckström

Almedalen är fullt av mingel. Kommunal minglade med  tema: På väg mot framtidens fack: En panel med olika ingångar och åsikter pratade om a-kassa, fackets behov av att värva medlemmar, turordningsregler i Las och förstås framtidstankar, med Arenas chefredaktör Eric Sundström. Näringsminister Annie Lööf, (C), nye LO-ordföranden Karl-Petter ’Kålle, Thorwaldsson, Handelsarbetsgivarnas Dag Klackenberg och Kommunals ordförande Annelie Nordström var överens om en sak; starka fack är viktiga för den svenska modellen, sen tolkar panelen innehållet i denna modell på olika sätt.
  Facket, även Kommunal, har en förtroendekris – men samtidigt är Sverige fortfarande bäst i världen och Kommunal växer, sa Annelie Nordström, med dryga halvmiljonen medlemmar.
  Att jobba för full sysselsättning, och värva medlemmar återskapar förtroendet, menade Thorwaldsson, med 14 medlemmar (LO-förbunden).

Annie Lööf som blivit känd för sitt motstånd mot Las, och förslaget att sänka ungas löner med 25 procent, säger att hon är uppvuxen i TCO-familj med fackligt aktiva föräldrar. Hon började i Jusek, som studerandemedlem. När hon kom in i riksdagen blev hon riktig medlem.”De var bra på att förklara mervärdet”, säger Lööf som står fast vid att  turordningsreglerna ska bort i Las.
  Klackenberg har 28 år som medlem i ST bakom sig. Han konstaterar: ’Från en arbetsgivarsynpunkt viktigt med många medlemmar i facket.’ Annars riskerar avtal bli lag. Jag tog en öl med Handels ordförande i dag och är jätteglad att de har fått 2000 nya medlemmar, säger han. 
Sen tycker han att medlemskapet i facket är alldeles för dyrt. (Till skillnad från medlemskapet i arbetsgivarorganisationer är det inte avdragsgillt. reds anm.)