Byt tak mot turordning? Utspelet från FP (och C) under FP-dagen i Almedalen drog folk till seminariet om (o)tryggheten med a-kassan. Rättsäker och förutsägbar ska försäkringen vara, och den behöver byggas om, säger Irene Wennemo som utreder socialförsäkringarna.
  Lars Calmfors, ekonomprofessorn som tycker taket i kassan är för lågt medverkar också. I dag står en halv miljon oförsäkrade och av dem som är försäkrade får allt färre, snart ingen, inkomsttrygghet som det är tänkt. Sekos ordförande Janne Ruden, S-ledamot Ylva Johansson, Centerns Annika Qarlsson, M:s Gunnar Axen (ordförande i socialförsäkringsutredningen) såg till att få in lite glöd och passion i diskussionen också. Samt behövet av att förbättra kassan nu, som Ruden framhöll. Inte så statsmannamässigt, ansåg Calmfors om de arga och kritiska inläggen från fack och S-opposition. Han ville ha konsensus direkt! Skönt med politiker och fackliga ledare som brinner, tycker jag – och en stor del av publiken.  Läs mer på twitter /livbeckstrom #almedalen #akassa

Seminarium om a-kassan i Almedalen.Foto: Liv Beckström