Hemmafruarna är borta, men insatserna för äldre i relation till antalet 80+ i befolkningen är nu tillbaks på 1960-talets nivå. Kvinnor och en del män tar allt mer ansvar för sina gamla anhöriga, och en del går rentav ner i arbete eller slutar i förtid för att ta hand om de gamla. 25 000 platser i äldreboenden har försvunnit, visar siffror presenterade av Marta Szebehely, professor i socialt arbete.

Arbetslinjen kräver välfärdstjänster. Kvinnors arbete förutsätter bra äldreomsorg och ger också skattepengar till bra äldreomsorg. Ingela Gardner Sundström, M, kommunpolitiker i Österåker och i ledningen för arbetsgivarna i SKL är överens med Kommunals Annelie Nordström om att det inte är okej om kvinnor får sämre lön och pension och hälsa för att de dessutom bär bördan av sina gamlas omsorger. ”Vi har en del jobb att göra Annelie”, sa hon på Kommunals seminarium i Almedalen. Men samtidigt: Vi ligger bra till framåt. Vi föder barn, vi har invandring och andelen riktigt gamla kommer att sjunka, jämfört med övriga Europa.

Ingela Gardner Sundström, SKL, och Annelie Nordström, Kommunal.Ingela Gardner Sundström och Annelie Nordström.
Foto: Liv Beckström

Skulle leg för undersköterskor som i Danmark vara en väg att höja status och lön? Undrade jag. Absolut nej till ”legträsket”, svarar Ingela Garder Sundström, från arbetsgivarna SKL. Medan Annelie Nordström säger ” Vi kan ju alltid hota med det om ni inte skärper er!” Det viktigaste är ändå att den som lär sig nya saker ska bli bekräftad för det. Så att äldreomsorgen kan bli ett attraktivt jobb.