MP drog stor publik, men energin verkade sparas för senare tillfällen.
Åsa Romsons tal skulle handla om framtiden och att ”bygga framtidstro”. Men de 35-miutrarna spretade åt alla håll och blev mest en karta över olika partifrågor där MP aktiverat sig under mandatperioden.

Det höll inte ihop, men å andra sidan är inte MP ett sådant parti. Det tar position i enskilda frågor utan att ha ett genomtänkt tankesystem i bagaget. MP-ledarna/språkrören verkar inte heller vara intresserade av att hitta ett. Vilket i sig kan tilltala många väljare, som bygger in sina egna drömmar i de frågor partiet kör fram. (Ja, det finns fler sådana partier, men MP är ändå i en klass för sig.)  Hänger ihop gör det inte.

Hursomhelst, Åsa Romson och MP har ett starkt engagemang för klimat och hållbarhetsfrågor, vilket också kom till uttryck i talet, liksom i inbjudan av klimatkämpen meterologen, tidigare i SVT, Pär Holmgren, som tidigare under dagen medverkat i partiets debatter. Miljöpartiet är också engagerade i rättighetsfrågor för minoriteter men Romson lät samtidigt ovanligt sträng när hon läxade upp krisländerna i EU och krävde ”starkt ekonomiskt ansvarstagande.” ”Det duger inte att gömma ekonomiska underskott och leva över sina tillgångar”, slog hon fast.  Det handlar om att ”ta ansvar för ekonomin” och bygga hållbara klimatanpassade samhällen, Hon gav  ”populisterna” i krisländerna en känga för att de ”kryper fram med sina enkla lösningar”, men sa samtidigt att EU skulle sluta köpa olja och gas för 400 mrdr euro och inleda omställningen av våra energi och transportsystem utan att tala om hur det skulle gå till. 

Åsa Romson talar om medmänsklighet, och det är här hon vinner applåder. Antirasism, Kampen för flyktingbarn och sjukvård för invandrare utan uppehållstillstånd är frågor där partiet ärvärderingstryggt. Värre är det när övriga samhällsproblem på hemmaplan och bortaplan ska lösas. Det är svårt att veta vad Miljöpartiet vill och frågan är om ens de själva vet vart de är på väg.

PS: Det förslag om reparationsavdrag, rep. som MP lanserade i går skulle göra det billigare att renovera och underhålla sina saker, genom skattelättnader för cykelreparatörer, skräddare, skomakare. Paketet innehöll också möjlighet att hyra åtråvärda saker som lyxväskor. Att vårda sina saker och motarbeta slit och släng är en sympatisk tanke, men ett avdrag till i ett redan splittrat skattesystem är ett bra exempel på MP:s karaktär av tapasparti. DS