Båda två är de så klart sprickfärdiga av stolthet och glädje.
  – Vilken chans jag fick, säger Eva lite högtidligt.
  – Jag hade väl varit en tok om jag inte utnyttjat den till 100. Så många gånger som jag försökt skärpa till mig, men landat i soffan igen.
  Fredrika nickar ivrigt bifall:
  – För mig var det trögt i portgången. Det tog verkligen emot att börja röra på mig. Nu känner jag hur glad jag blir av att springa.

Coachen Beatrice Ahlperby är också stolt och glad. Det är ju kunskaperna hon förmedlat, som ligger bakom Evas och Fredrikas uppryckning.
  – Men det kan bli avbrott i livet och då är det bara att ta nya tag lite senare. Ett sånt här projekt är krävande och ibland måste man välja fokus.
  Fredrikas lillasyster Fanny, som var med från början, kunde ju tyvärr inte fullfölja KomiForm. Hon kämpade på en tid men valde till sist att koncentrera sig på skolarbetet.
  – Men för Eva och Fredrika var det slagläge. Det riktigt lyser om dem! berömmer Bea.

Detta visar sig också i form av hårda siffror efter sedvanlig examenskoll med testcykel och måttband.
  – Ju högre kapacitet du ger kroppen med rätt kost och träning, desto mer kraft till övriga livet, påpekar Bea och förklarar för Eva och Fredrika teorin bakom varför man mår bra.
  – Kolhydrater höjer blodsockret och överflödigt blodsocker blir till fett. Men vi tar till oss kost på olika sätt. Visst kan du äta kolhydrater, bara du gör dig kvitt dem genom att röra på dig. Satsa helst på frukt, grönsaker och livsmedel med ’långsamma’ kolhydrater.

Dags för picknick i det gröna utanför Stockholms observatorium! Kyckling, räkor, quinoa,  sallad och körsbär dukas upp på gräsmattan och Eva och Fredrika njuter.
  – En bas är att hitta någon sorts fysisk träning man gillar och göra den två till tre gånger i veckan. Med promenader och långsamma rörelser kommer formen att hålla, avrundar Bea.
  – Ja, jag tänker då träna minst fem gånger i veckan tills jag blir så gammal att jag inte kan gå, säger Eva med ett skratt. Medan Fredrika kontrar:
  – Och jag funderar på att prova magdans. Bland annat!

 Eva: ”Jag orkar mer”

 Eva Alm, KomiForm.Eva Alm.
Foto: Anna Simonsson

Ålder: 41  år.
Längd: 170 cm.
Vikt: 90 kilo.
Bor: I Holmsta utanför Uppsala.
Gör: Undersköterska på Akademiska sjukhuset.
Familj: Döttrarna Fredrika, 20, som nyss flyttat hemifrån och Fanny, 17. Dessutom fyra katter.

Efter 12 veckor med KomiForm:
• Mina nya bästa vänner heter Bananer, Ägg och Träningskläder, haha. Jag är lättare, gladare, piggare och tuffare. Dubbelhakan är borta och armarna…ja, vart tog fettet vägen?
  Jag har bytt jobb och fick 100 procents arbetstid i stället för tidigare 75.  Ändå orkar jag mer idag.
  Svårast var att avstå från de kolhydratmättade mackorna, särskilt den till morgonfikat på jobbet. Det hände att jag tog en… Men det enda godiset jag ätit var två marsipangrisar i påskas.

Så äter och motionerar jag nu:
• Det var oförskämt lätt att lägga om kosten. Jag har framför allt tagit bort socker och snabba kolhydrater. Då blir det resultat.
  Jag promenerar nästan varje dag. Jag har joggat också, men tyvärr känt av benhinnorna. Att gå på gym funkar inte så bra på grund av mina kvällspass.
  När jag nu landar i soffan är det med gott samvete. Jag är ju trött för att jag rört mig så mycket!

Mitt mål för framtiden:
• Det ska gå även utan Beas fantastiska peppning, det är jag säker på. Jag fortsätter med mina promenader och nya matvanor. Midjan  ska tillbaka.

Evas resultat:
Viktminskning: Från 90.1 till 83.6 kilo
Midjemått: Från 113 till 104 centimeter
Fett:  Från 46.9  till 43.2 procent
Syreupptagning: Från 1.9 till 2.3 liter syre/minut
Testvärde: Från 21.1 till 27.5 (maximalt syreupptag dividerat med kroppsvikten).

Beas kommentar:
• Det lyser om den Eva jag möter efter 12 veckor. Hon planerar sin tid så hon kan äta det som passar för henne och hon rör på sig så mycket att kondition och styrka blir bättre för varje gång. Jag tror på Evas nya livsstil och är säker på att hon kommer att fortsätta vara snäll mot sig själv.

Fredrika: ”Nyttigt i kylen”

Fredrika Alm, KomiForm.Fredrika Alm.
Foto: Anna Simonsson

Ålder: 20 år.
Längd: 169 cm.
Vikt: 69.6 kilo.
Bor: I hyresrum i Uppsala.
Gör: Jobbar i bageri.
Familj: Mamma Eva, lillasyster Fanny och pappa.

Efter 12 veckor med KomiForm:
• Jag har blivit piggare, mer uthållig och tänker mer på vad jag stoppar i mig. Jag gick tyvärr upp ett kilo fast jag skött nya maten bra. Men deppar inte för det, eftersom det är ny muskelvikt och inte fett.
Roligast var att upptäcka att det är kul att springa. Svårast var att få in rutinen med att röra på mig. Jag har också haft problem med frestelserna på jobbet. Det ingår ju i mitt uppdrag att provsmaka bullar och kakor. Men jag har bara tagit lite.

Så äter och motionerar jag nu:
• Kompisarna tycker att mitt kylskåp blivit så nyttigt. Där trängs nu paprikor, Bregott, lök, avokados och turkisk yoghurt. Maten är inget problem. Jag har börjat springa och cyklar till jobbet två gånger i veckan, en mil fram och tillbaka. Jag går fortfarande danskursen med Fanny och dansar även på nattklubb om helgerna. Om det nu räknas som träning? Jag har också sluppit lyfta så mycket på jobbet och är bättre i ryggen. Hurra!

Mitt mål för framtiden:
• Jag ska få in joggningen som rutin och springa åtminstone en gång i veckan. Sedan kanske prova på magdans och framför allt göra mer pass på gymmet. Där finns ju också killar man kan spana på och be om hjälp. Hihi…

Fredrikas resultat:
Vikt: Från 69.6 till 71 kilo
Midjemått: Från 76 till 75 centimeter
Fett: Från 39.8 till 38.3 procent
Syreupptagning: Från 2.3 till 2.9 liter
Testvärde: Från 33 till 40.8 (maximalt syreupptag dividerat med kroppsvikten).

Beas kommentar:
• Hurra för Fredrika! Att vara 20 år och precis ha flyttat hemifrån innebär bara det stora förändringar. Målet var att komma i gång med regelbunden motion, så att hon vill fortsätta jogga gör mig glad. Hittar man former och rutiner i den här åldern blir det naturligt att röra på sig senare i livet.