Rädda stolen 

En målad stol där färgen förlorat fästet räddas lätt med ny färg, välj lackfärg eller linoljefärg.

1. Skrapa bort all lös gammal färg. Helst ska stolen bli trären. Använd en slö kniv, grovt sandpapper och en trekantskrapa där det är svårt att komma åt. Ju bättre underarbete, desto snyggare yta på den färdiga stolen. Dessutom blir det lättare att måla om stolen igen om du vill byta färg.
2. Spackla ojämnheter, slipa med fint sandpapper och måla med grundfärg, låt torka och fortsätt med lackfärg i den färg du vill ha.
3. Använder du linoljefärg behöver du inte spackla och inte måla med grundfärg, men det är viktigt att all gammal färg är borta. Underlaget lyser igenom. Färgsätt färgen själv genom att blanda i vanlig oljefärg på tub till önskad kulör.
4. Måla tills du är nöjd med ytan.

Stol.Det är viktigt att skrapa bort all gammal färg. Helst ska stolen bli trären.

Rädda sitsen

Ofta har gamla stolar och pallar en stoppad sits som blivit nedsutten. Att ge sitsen underkläder av lakansväv ger inte bara en bättre stoppning utan gör det också lättare att byta möbeltyg nästa gång.

Vadd. Anna använder vadd som hon lägger över en vanlig polyesterdyna när hon gör nya sitsar mjuka. Vadden delar hon i tunnare lager och fäster med tyget.

1. Ta försiktigt bort det gamla tyget och stoppningen.
2. Börja med ett lager polyeter (sådan skumplast som brukar vara i madrasser). Välj en lagom tjocklek för möbeln och skär till en lagom bit.
3. Fäst polyetern med en bit lakansväv som du fäster med häftpistol på undersidan av sitsen.
4. För att fästa jämnt börja med att sätta två klamrar i mitten av vardera långsidan och sedan två i mitten av varje kortsida.
5. Dra tyget slätt medan du fortsätter fästa tyget ut mot hörnorna. Spara drygt fem centimeter på varje sida om hörnen.
6. När allt utom hörnorna är fäst, släta ut tyget mot hörnen och lägg ett veck på vardera sidan. Fäst dem.
7. Lägg en tunn vadd ovanpå lakansväven för att få en mjuk känsla i stoppningen.
8. Välj ett tyg du vill klä sitsen i. Fäst det på samma sätt som lakansväven. 

Sits på stol.För att få hörnen snygga när du klär en sits spar du dem till sist.

Rädda teakbordet

Nästan alla teakmöbler är fanerklädda, ett 1-3 mm tjockt lager teak ligger ovanpå ett annat träslag. Det är viktigt att du inte slipar för hårt så det går igenom. Glöm slipmaskin!

1. Skrapa av den gamla lacken med en sickel.
2. Sandpappra bort fläckar och repor med ett sandpapper som inte är för grovt (Lägst 120).
3. Olja ytan med linolja.
4. Vaxa bordsskivan med hårdvaxolja så får du en tåligare yta som är lätt att hålla ren. Hårdvaxoljan flyter och arbetas in i träet med en trasa. Polera tills ytan får den glans du vill ha.

Teakbord.Det är viktigt att inte slipa för hårt på det gamla teakbordet. De flesta har ett tunt lager faner.

Annas specialtips 

Trä mot trä
Laga aldrig en trämöbel med metallskruv eller spik. Limma med träplugg i stället. Metall äter sig igenom träet och förstör möblerna.
Varning för vatten
Använd inte vatten på teak. Det kan ge fula märken på ytan som inte går att få bort.
Brinnande olja
Linolja självantänder vid kontakt med syre. Skölj använda trasor noga i vatten. Lägg i en påse och knyt igen noga innan du slänger eller sparar.  
Bästa boken
När du letar loppisfynd kolla samtidigt efter bra gamla böcker om möbelrenovering. Annas favorit heter Laga gamla möbler (Prisma) och kom ut 1989.
Vaxa ytan
Ett tunt lager hårdvaxolja på en oljad bordsyta ger en tåligare yta som är lätt att hålla ren. Lägg på det flytande vaxet med trasa (med svamp blir det för tjockt).