Förhandlingsstart för 24 600 i privatvården
Nästa vecka börjar Kommunal förhandla om det avtal som gäller flest privatanställda medlemmar i vård och omsorg. Några av kraven är löneökningar på minst 860 kronor plus 100 kronor i jämställdhetspott.
Krav finns också på att all tid på arbetsplatsen ska räknas som arbetstid. Ett viktigt krav för många som arbetar inom omsorgen och har sovande jour.
När Kommunal förhandlar med Vårdföretagarna om bransch E o F gäller det villkoren för anställda inom vård- och behandlingsverksamhet, omsorgsverksamhet och äldreomsorg. Bland arbetsgivarna finns Attendo, Aleris, Carema, Förenade Care och Capio. Totalt gäller det cirka 24 600 medlemmar.
Ersättningen vid sovande jour är en av de viktigaste frågorna enligt Kommunals sektioner. KA har tidigare berättat om Noira Kingäs som arbetar på ett gruppboende. Hon kan börja ett arbetspass klockan 12 en dag och gå av passet klockan 9.30 nästa dag. Det innebär 21 timmar och 30 minuter på arbetsplatsen. Men lön för 13 timmar och 30 minuter. De övriga 8 timmarna får hon jourersättning, 35,20 i timmen. Eller 27 procent av lönen. http://www.ka.se/index.cfm?c=99399
Nu kräver Kommunal att all tid på arbetsplatsen ska räknas som arbetstid.
– Vi anser att man ska undvika jour i så stor utsträckning som möjligt, att man inte slentrianmässigt ska lägga ut jour. Det försämrar ju våra medlemmars hälsa och vårdtagarnas säkerhet om man får vara så lång tid på arbetsplatserna, säger Kommunals ombudsman Liza di Paolo Sandberg.
I de här förhandlingarna med Vårdföretagarna är fackets utgångsbud det samma som i övriga förhandlingar. Alltså löneökningar på minst 860 kronor eller 3,5 procent. Plus 100 kronor till en jämställdhetspott.
– De här avtalsyrkandena var det rätt länge sedan vi lämnade över dem. Det var någon gång i april, säger Liza di Paolo Sandberg.
Det var i höstas som förbunden i LO-samordningen enades om kraven. Då ställde sig industriförbunden utanför. Resultatet av förhandlingarna inom industrin blev 2,6 procent och det har varit märket för andra. För snart två månader sedan blev avtalet blev klart för drygt 352 000 anställda i kommun och landsting. Då slog arbetsgivarna fast att avtalet kostade 2,6 procent. Löneökningen blev 650 kronor. Jämställdhetspotten saknades. Det gäller också andra avtal som Kommunal träffat.
I förhandlingarna med Vårdföretagarna kräver Kommunal att lägstlönerna ska höjas med 860 kronor. Och att ersättningarna ska höjas med samma procenttal som löneökningarna.
Ett av Kommunals viktigaste krav är att begränsa visstidsanställningarnas längd. Även här gäller LO-samordningens linje. Alltså att tidsbegränsad anställning får ske sammanlagt 12 månader under en femårsperiod. Därefter ska anställningen bli fast. Inom kommun och landsting blev resultatet av det kravet tre år.
I förhandlingarna med Vårdföretagarna finns också krav på arbetskläder.
– Det är mycket vanligare här än i kommunerna, men det finns ju de som inte har det. Men vi tycker att alla ska ha det, säger Liza di Paolo Sandberg.
Facket vill också att delade turer begränsas. Krav finns också på föräldralön från första anställningsdagen och att den utbetalas i sex månader.
Yrkande finns också på att privatanställda i skattefinansierad verksamhet ska få samma meddelarfrihet som offentligt anställda.
– Vi hoppas få ett kollektivavtal som innehåller ett meddelarskydd för våra medlemmar. Då blir vi överens mellan parterna hur det ska vara utformat. Vi vet att arbetsgivarna vill gå lagstiftningsvägen. Men så länge det inte händer någonting där så har vi tecknat avtal med en del enskilda företag, säger Liza di Paolo Sandberg.
Avtalet med Vårdföretagarna bransch E och F löper ut den 31 augusti.