Kan man strunta i läkarintyg?
Jag har arbetat som vikarie i nattpatrullen i snart fem år. I november blev jag inlasad, fick en fast tjänst i kommunen och har sen dess varit kvar i nattpatrullen då behovet funnits.
Nu ska det organiseras om och jag lär bli satt någon annanstans. Men jag har svår astma, nedsatt lungkapacitet och allergi och eftersom jag inte kan jobba överallt har jag fått ett läkarintyg av min läkare. Av detta framgår att det inte är lämpligt att jag sätts på dagtid inom hemtjänst/äldreboende, där det blir mycket städning, duschande med mera, som påverkar min lungkapacitet.
Jag har jobbat dagtid både inom hemtjänst och boende tidigare, men fått sjukskriva mig. Enligt chefen och personalchefen är det deras sätt att tolka intyget som avgör hur det ska användas. Stämmer detta? Får de förbigå ett intyg från en överläkare? /Noomi
SVAR: Du har nedsatt arbetsförmåga på grund av dina besvär och av det följer att arbetsgivaren är skyldig att anpassa arbetsförhållandena efter dina särskilda förutsättningar för arbetet.
Detta enligt arbetsmiljölagen och Arbetsmiljöverkets föreskrift om ”Arbetsanpassning och rehabilitering”. Bland annat ska arbetsorganisation och arbetsinnehåll utformas så att arbetstagaren inte utsätts för fysiska eller psykiska belastningar som kan medföra ohälsa.
Arbetsgivaren är förstås skyldig att beakta såväl din beskrivning av din nedsatta arbetsförmåga som läkarintyget din läkare skrivit.
Om arbetsgivaren trots läkarintyget placerar dig på arbetsuppgifter som gör dig sjuk, ska du kontakta både skyddsombudet och din fackliga företrädare. Skyddsombudet kan enligt lag vända sig till arbetsgivaren och begära att denne vidtar åtgärder för att en tillfredsställande arbetsmiljö ska uppnås.
Om inget händer kan skyddsombudet vända sig till Arbetsmiljöverket med en begäran om föreläggande eller förbud.
Din fackliga företrädare skulle i en förhandling med arbetsgivaren kunna hävda att arbetsgivarens agerande strider mot god sed på arbetsmarknaden och riskerar att leda till en uppsägning från din sida. I det fallet skulle agerandet strida mot lagen om anställningsskydd.