Hur ska det bli mer aktion
i Kommunal?

 

Rosa Cancino-Salinas.Rosa Cancino-Salinas, 47, undersköterska/skötare, jobbar heltid för Stockholms Caremasektion
  – Vi ska gå tillbaka till de gamla tiderna och vara nere hos folket på arbetsplatserna och utbilda, det är där frågorna ska väckas. I Chile, där jag har min bakgrund, jobbar vi mer så. Ibland är det glapp mellan medlemmarna och förbundet. Många arbetsgivare är högutbildade och vi ska vara lika utbildade när det gäller arbetsmiljön. I Carema är det hyfsad organisationsgrad, jag är stolt över hur mycket vi är på arbetsplatserna. Det måste komma in fler ungdomar och invandrare i förbundet, vi bidrar med annan erfarenhet.

Nicklas Gustafsson.Nicklas Gustafsson, 32, skötare och sektionsordförande, Västerås
– Medlemsutbildning! Det är A och O. Utöver arbetsplatsombuden, så måste vanliga medlemmar få utbildning och lära sig sina rättigheter och skyldigheter, vad de betalar för. Även de som inte har uppdrag blir då mer engagerade. Privata sidan är här för att stanna så vi måste omforma oss, vi är på god väg med de regionala fackliga ombuden (RFO). Att få med ungdomar är inget problem, det gäller bara att fråga om de vill vara med. Och de är mer engagerade än de får cred för.

Hanna Haraldsen.Hanna Haraldsen, 56, barnskötare, jobbar för sektion skola och service i Växjö
– Framför allt ut, ut, ut och synas! Jag har lyssnat på 401 medlemmar och ickemedlemmar och det jag fått höra är att vi inte syns. Ickemedlemmarna har inte fått frågan om de vill vara med. Vi är nog mer på sektionerna än på arbetsplatserna, vi ska kunna diskutera Kommunals tydliga uppdrag. Jag lyssnar också på ickemedlemmar för de är potentiella medlemmar. Första mötet är otroligt viktigt.

Bertil Andersson.Bertil Andersson, 56, parkarbetare som jobbar fackligt heltid, Ale
– Vi vet ju hur vi ska göra, vi ska värva medlemmar och vi är duktiga på det. Jag vill inte prata om Kommunal som en sjunkande skuta, vi gör ett jättebra jobb ute och vill få credit från ledningen. Jag anser inte att vi har en kris, vi har tappat medlemmar men nu har vi äntligen vänt. Jag gillar inte den negativa framtoningen. Vi ska fortsätta som vi gör och vara ute på arbetsplatserna. Men det går ur många medlemmar, delvis för att vi har ett krångligt avgiftssystem, det är otydligt hur mycket man ska betala.

Margit Hammarström.Margit Hammarström, 59, kokerska som jobbar heltid fackligt, Stockholms Ekerösektion
– Vi måste prioritera bättre, stryka i almanackan för att vara mer på arbetsplatserna. Vi är en liten sektion med arbetsplatser i hela länet och det är svårt att hinna med alla. Medlemsvärvning och medlemsvård är prio ett. Privata sidan är en utmaning, vi måste få igång RFO-verksamheten mer. Jag kände mig lite nedtryckt efter Annelies tal, för vi sliter ju häcken av oss redan.

Desirée Birath.Desirée Birath, vårdare, Stockholm
– Man måste ut på arbetsplatserna mer och prata, inte bara dagtid utan också kvällar och nätter när folk jobbar. Vi ska synas mer så att folk vet vad facket är, vad Kommunal gör. Vi måste tala om att vi blir starkare ju fler vi är.