Nyheter från förbundsmötet

”Vi ska ut, ut,
ut och synas!”

2012-05-31
På Förbundsmötets första dag talade ordförande Annelie Nordström om ”Kommunals förtroendekris”. Hon sa att det inte hjälper att vara stora när det är låg organisationsgrad på arbetsplatserna, särskilt på privata sidan. Hon efterlyste mer facklig aktion. Vi frågade sex ombud på förbundsmötet hur Kommunal ska bli starkare.
Läs mer

Het debatt om bostadspolitiken

2012-05-31
Krav på att Kommunal ska agera mot utförsäljningen av allmännyttan startade förbundsmötets längsta debatt. I den hördes både solidaritetsfrågor, kritik mot Kommunal och ifrågasättanden av hur LO arbetar.
Läs mer

”Vi måste prata om problemen”

2012-05-31
Diskriminering och kränkningar är inget ovanligt för kommunalare med utländsk bakgrund. De möter motstånd när de söker jobb, när de sedan får ett arbete och i mötet med arbetskamrater och omsorgstagare.
Läs mer

”Er åsikt är
värd mycket”

2012-05-31
LO ska lyssna mycket på Kommunal i det nya programarbetet för full sysselsättning. Det lovade nya ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson i sitt tal på förbundsmötet. Men jämställdhetspotter ville han inte prata om. Istället poängterade han vikten av att se till att föräldraledigheten delas lika.
Läs mer

Ny strategi ska hjälpa assistenter

2012-05-31
— ”It´s not good enough” , sa Lena Nielsen, Stockholm.
Hon syftade på det nytecknade avtalet för personliga assistenter som Annelie Nordström dagen innan sagt var det bästa någonsin. Och fick med sig förbundsmötet på att ta fram en ny strategi.
Läs mer

Intensiv debatt om tandvård

2012-05-31
Tänder ska räknas som vilken kroppsdel som helst och tandvård ska ingå i sjukvården.
Det enades förbundsmötet om efter en intensiv debatt.
Läs mer

Bättre villkor
för visstidare

2012-05-31
Fler visstidare och säsongsanställda kan komma att få del av inkomstförsäkringen.
— Det är en jättebra förbättring för dem som har det svårast, säger Inger Hjärtström, ansvarig för försäkringsfrågor på Kommunal.
Läs mer

Klart med ny valberedning

2012-05-31
Nu är det klart vilka som ska föreslå nya ledamöter när Kommunals kongress ska välja ny förbundsstyrelse nästa år.
Läs mer

Liv tycker

Annelies chockstart vill väcka Kommunal

2012-05-31
Kärleksfulla kritiker. Så brukar det heta om visselpiporna som larmar om brister i organisationer. I Kommunal är det ordföranden själv som blåser hårdast. Det blev fackligt aktiva ombud varse när hon öppnade förbundsmötet med en chockerande uppriktig krisanalys i går.
Läs mer

Nyheter

Kommissionens krav sågas av LO

2012-05-31
EU–kommissionen uppmanar Sverige att sänka lönerna och försämra anställningsskyddet. LO protesterar och kräver att statsministern gör det samma.
— Kommissionens uppmaning är ren smörja, säger Johan Danielsson, utredare på LO.
Läs mer

Avtal klart för
28000 assistenter

2012-05-31
Få förändringar av anställningsvillkoren och löneökningar på i genomsnitt 600 kronor för heltidsanställda. Det är resultatet av Kommunals nya avtal för personliga assistenter i KFO-företag.
Läs mer

Så lyckades
de sluta röka

2012-05-31
Den 31 maj infaller tobaksfria dagen. En som vet hur det är att sluta är kommunalaren och ombudsmannen Lotta Lundén. Tillsammans med fem andra satte de ihop en grupp och peppade varandra.
— Det viktigaste är motivationen, säger hon.
Läs mer

Debatt

Stoppa höjningen av banavgifterna

2012-05-31
Regeringens aviserade höjning av banavgifterna kommer att driva transporter från järnväg till lastbil. Det är helt fel väg att gå, skriver Stefan Bieder, fackligt aktiv inom ST.
Läs mer

KomiForm

Rapport 9: ”Allt går om man vill”

2012-05-31
När hon har bestämt sig för att förändra något har hon växt som människa, berättar Eva Alm i sin nya KomiForm-rapport.
Läs mer