I en motion krävde Västra Svealand att förbundet ska verka för att tandvård ska ingå i sjukförsäkringen. Och att förbundet ska verka för att tandvården ska ingå i hälso- och sjukvårdens högkostnadsskydd. Förbundsstyrelsens svar var: Nej.
  Det ledde till en intensiv debatt.
  – Vi vet att tandvård blivit en klass- och plånboksfråga. Vi kan inte avslå motionen, sa Johanna Svensson, Vänerväst.

Hon fick medhåll av flera talare som framhöll att tänderna är en del av kroppen och också hör ihop med vår hälsa.
  – Förbundsstyrelsen är defensiv. Jag har varit ordförande för socialnämnden i Halmstad, det är gräsligt när folk begär socialbidrag för att få tänderna lagade och biståndshandläggaren tycker att det är billigast att dra ut dem, sa Leif Grenlund, Sydväst.
  Förbundsordförande Annelie Nordström bedyrade att förbundsstyrelsen inte hade någon annan uppfattning än att tandvården är för dyr i dag. Men sa samtidigt att kraven i motionen var för exakta och hänvisade till att LO-kongressen beslutat om en välfärdsutredning.

Malin Ragnegård, Bergslagen, och flera andra hänvisade just till LO-kongressen. Och undrade om de skulle komma hem med ett annat besked den här gången.
  För att undvika oenighet lovade Annelie Nordström att Kommunal ska lyfta frågan i LO samt en kompromiss. Förbundsmötet köpte det och avslog motionen samtidigt som den enades om att tänder ska räknas som vilken kroppsdel som helst och tandvård ska ingå i sjukvården.