Det var Stockholm som i en motion krävde att Kommunal ska agera mot utförsäljningen av allmännyttan, verka för att det byggs fler hyresrätter, säga nej till marknadshyror och verka för att LO agerar i frågan.
  – Allmännyttan är vårt gemensamma fastighetsbolag. Här ska vi måna om att alla ska få möjlighet att bo oavsett inkomst, sa Carina Svensson, Skåne.
  Daniel Larson, Stockholm, varnade för ökad segregation.
  – Borgerliga politiker sätter soliditet före solidaritet, sa Daniel Larson.
Och refererade till Mats Odell (KD) som i en intervju ska ha sagt att han köpt lägenheter till sina två barn. Sedan ifrågasatte han om alla kan göra det.

Ewa Glimhed, Skåne, påminde om målsättningen att Kommunal ska ta tillvara medlemmarnas intresse i arbetslivet och i samhället.
  – Vi har en hemförsäkring som är kollektiv, då är det jättebra om medlemmarna har bostäder så att de kan utnyttja den, sa Ewa Glimhed.
  Förbundsstyrelsen ville anse motionen besvarad. Anders Bergström, Kommunals förbundskassör, betonade att ledningen delade ombudens åsikter. Men påminde om att det fanns enighet om att inte ge mer resurser till LO. Därför har de olika förbunden fått ansvar för olika frågor. Byggnads och andra Fastighetsanställda har ansvar för bostadsfrågorna.
  – Ska jag berätta en hemlis? 50 procent av Kommunals medlemmar bor i villa, sa Anders Bergström.

Han fick snabbt svar på tal av flera ledamöter som ville att Kommunal ska vara med och ta ansvar för den här frågan. Och att andra förbund ska vara med och ta ansvar för de frågor som Kommunal driver.
  Carina Svensson, Skåne, återvände till talarstolen.
  – För de 50 procent som inte bor i villa, är visstidsanställda och timavlönade behövs allmännyttan. Ungdomarna behöver också någonstans att bo, sa hon och fick applåder.
  Efter votering beslutade förbundsmötet att Kommunal ska göra ett kraftfullt uttalande mot utförsäljningen av den kommunala allmännyttan och verka för att LO också gör ett uttalande och utvecklar strategier i motionens anda. Och att förbundet ska säga nej till marknadshyror.