Det är både kommunal och statlig sektor som strejkar, de som tillhör facken Fagforbundet (norska motsvarigheten till Kommunal), YS, LO Stat och Unio.
  Av Fagforbundets medlemmar strejkar nu 24 229 personer över hela Norge. Dock inte i Oslo kommun, som har ett eget avtal. Där pågår medling som gäller 40 000 anställda.

Till en början var det framför allt anställda inom kommunal administration som strejkade, men igår (tisdag) trappades strejken upp med ytterligare nästan 15 000 anställda. Nu omfattas alla sektorer, till exempel medlemmar i förskolor, skolor, äldreboenden och hemtjänst, fritidshem, idrottshallar och simhallar, parkeringsvakter och renhållningsarbetare.
  Fackliga representanter säger till Fagbladet att strejkviljan är stor hos medlemmarna, och de får även stöd hos allmänheten, som säger ”stå på er”. Enligt Fagforbundets Mette Nord kan strejken hålla på länge och den kan komma att trappas upp ytterligare.
  – Vi kan holde på lenge, dersom det ikke er mulig å finne en løsning, säger hon till Aftenposten.

En viktig orsak till konflikten är att facket inte fick ett bud som matchade det ”märke” som satts för industrin, kallat Frontfagsmodellen. Industriarbetarna i Frontfaget fick lönepåslag med 4,6 procent. I årtionden har industrins avtal varit utgångspunkt men plötsligt frångår man det, säger Mette Nord till Aftenposten.
Andra viktiga krav gäller heltid och högre helgersättning.
  I Oslo strejkar däremot facken Unio och YS (till exempel kriminalvårdare). Till Unio hör bland annat poliser. Men även 547 kommunanställda strejkar i Oslo. De jobbar i skolor, förskolor, på äldreboenden/sjukhem och som parkeringsvakter. Facken accepterade inte löneökning under fyra procent. Unio trappar upp sin strejk idag (onsdag), vilket främst berör poliser och anställda inom departement och universitet.

Källor:
www.fagbladet.no
www.frifagbevegelse.no
www.nrk.no
www.aftenposten.no